Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
13.11.2009 / Landsbygdens Folk
Frankrike stämmer giriga handelskedjor
Den franska regeringen infriar sitt löfte att gå hårt fram mot handelskedjor som utövar oberättigat tryck på sina leverantörer inom jordbruket. Sammanlagt sex livsmedelskoncerner ska dras inför rätta. En facklig seger, anser producentorganisationen FNSEA.
Vid generaldirektoratet för konkurrens, konsumtion och bedrägeribekämpning (DGCCRF) uppger man att åtgärden saknar tidigare motsvarighet. Staten har inte tidigare stämt handelskedjor för olagliga övergrepp mot sina leverantörer.
Sedan en ny lag om moderna affärsrelationer trädde i kraft senaste år, har myndigheterna börjat granska leveranskontrakt i stor skala. Enligt lagen har producenter och handel frihet att förhandla om priser, men denna frihet bör återspegla en balans mellan parterna.
Handelskedjorna kommer att kallas till den första utfrågningen inom ett par veckor, säger statssekreteraren för handel och konsumentfrågor, Hervé Novelli.
Enligt uppgifter i franska medier kommer utredningarna särskilt att koncentrera sig på supermarketkedjorna Auchan, Carrefour, Casina, Cora, Leclerc och Systéme U. Tre handelskedjor utanför livsmedelsbranschen ska också synas i sömmarna.
Det statliga generaldirektoratet har granskat flera hundra kontrakt där åtminstone ett dussin olagliga klausuler tillämpas. Exempel på sådana klausuler är oproportionerligt höga straffavgifter om leveranserna försenas. I många fall måste leverantören bära hela risken genom en förpliktelse att ta tillbaka osålda produkter.
Handelsföretagen kräver ofta att producenten ska acceptera en prissänkning då råvarupriserna sjunker. I omvänt fall, om råvarorna blir dyrare, gäller klausulen givetvis inte, varvid producenten får ta förlusten.
Novelli poängterar att generaldirektoratet inte är ute efter att skada handeln. Åtgärden syftar i första hand till att kalla parterna till förhandlingsbordet för att skapa mer förtroende.
Dryga böter kan det i alla fall bli om affärerna fälls. Enligt lagen kan bötesbelopp på upp till två miljoner euro per överträdelse utdömas. Domstolen kan också fastställa att köparen måste betala restitution till den drabbade jordbrukaren.
Lagen om avtals- och konkurrensrätt betecknas som ett första steg mot en reform av relationerna i näringslivet. Lagen reformerar avtalsrätten, men innehåller också kryphål som har lett till missbruk. Lagen har inte lyckats utrota alla övergrepp.
Producentorganisationen FNSEA och de unga jordbrukarnas producentorganisation les Jeunes Agriculteurs betecknar regeringens beslut att stämma handelskoncernerna för övergrepp som en facklig seger.
FNSEA har tidigare varnat för oönskade effekter av den nya lagstiftningen. Vissa affärsmetoder är orimliga, orättvisa och olagliga. Då är det hög tid att staten äntligen börjar spela rollen av polis, vilket tyvärr har dröjt alltför länge, säger FNSEA.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab