Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
13.11.2009 / Landsbygdens Folk
Producenterna måste stärka sin marknadsmakt
EU:s mjölkproducenter måste stärka sina förhandlingspositioner inom livsmedelskedjan. Det sker bäst via gemensamma försäljningskanaler, sade europeiska producentledare i anslutning till ett möte för den högnivågrupp inom EU som ska utreda mjölksektorns strategier.
EU behöver en ny, ambitionsrik mjölkpolitik efter avvecklingen av kvotsystemet, betonade Padraig Walshe, ordförande för Europas producentlobby Copa. Han konstaterade att mjölkproduktionen står i nyckelposition för sysselsättningen på landsbygden.
Walshe sade att mjölkproducenterna inte motsätter sig en marknadsorienterad jordbrukspolitik. Men det förutsätter att marknaden fungerar så att producenterna kan tjäna ett rättvist levebröd. Detta är inte fallet i dag, eftersom livsmedelskedjan har en kraftig slagsida.
- Den enda möjligheten som återstår för producenterna är att stärka sin förhandlingsposition inom livsmedelskedjan. Detta sker lämpligen genom att saluföra produkterna via gemensamma kanaler som kooperativ och producentorganisationer, sade Walshe.
Mjölkproducenterna bekymrar sig alltmer över de extremt starka prisförändringarna på mjölkmarknaden, sade Henri Brichart, som leder arbetsgruppen för mjölk och mjölkprodukter inom Copa och Cogeca.
Enligt Brichart kan producenterna bäst skyddas gentemot de växande riskerna om balanserade och korrekta avtalsrelationer skapas mellan mejerier och producenter. Detta skulle också förbättra insynen i marknadsskeendena.
Men Brichart påminde om att ekvationen inte går ihop utan tillgång till EU:s marknadsinstrument. EU:s senaste åtgärd att drastiskt sänka exportbidragen för mjölkprodukter passar inte in i sammanhanget.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab