Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
13.11.2009 / Landsbygdens Folk
Energiutskott vill att alla markägare kring en vindkraftspark ska få ersättning
Alla markägare inom ett område där en vindkraftspark finns borde få ersättning. Det räcker inte med att endast den markägare på vars mark vindkraftverket byggs ersätts. Det här anser ÖSP:s och skogsvårdsföreningen Österbottens gemensamma bioenergiutskott.
Ordföranden Bo Storsjö säger att det i Sverige är kutym att alla markägare inom ett vindkraftsområde får ersättning.
- Speciellt i Österbotten vore det viktigt att följa samma princip eftersom vi har små skiften här. Nu är det så att den som råkar få kraftverket på sitt skifte får all ersättning, medan de övriga markägarna i området blir utan.
Storsjö säger att en fastighet inom ett vindkraftsområde naturligtvis minskar i värde, eftersom vindkraftsparken begränsar andra användningsalternativ.
- Skogen växer naturligtvis nog även i en vindkraftspark. Men vindkraftsparken låser för andra användningsmöjligheter. Det blir helt klart en värdesänkning på fastigheten och det ska markägarna givetvis ersättas för.
I Österbotten har EPV vindkraft skrivit arrendekontrakt med markägare som innebär att endast de på vars mark vindkraftverket byggs ersätts.
Nu har en ny aktör dykt upp i Sydösterbotten, svenska Saba Wind. De jobbar enligt en annan modell än EPV vindkraft och är beredda att diskutera ersättning enligt den svenska modellen.
Hur slutresultatet av de förhandlingarna blir vet man ännu inte, men enligt Storsjö har kontakterna hittills skett på ett positivt sätt.
- Man har börjat med att diskutera ersättningarna. Först därefter skrivs kontrakt. Bland annat diskuteras att ersättningarna delvis skulle betalas ut i förhållande till elproduktionen. EPV vindkraft gick för fort fram då de inte började med att diskutera ersättningar för hela området, utan skyndade sig att få kontrakt med enskilda markägare. För att det ska bli rättvist för alla så uppmanar vi därför de som drabbas av värdesänkning ifall ett vindkraftverk byggs i närheten av deras mark att kräva ersättning.
Storsjö tror inte att alla de skiften som man nu skrivit kontrakt med kommer att bebyggas med vindkraftverk.
- Det som har skett nu har varit en inmutning. Vilka områden som kommer att bebyggas beror långt på de vindförhållanden som kommer fram i den vindatlas som snart ska presenteras. Men det är ändå viktigt att komma ihåg att en fastighets användningsmöjligheter begränsas så länge ett arrendekontrakt för vindkraft är i kraft i området.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab