Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
6.11.2009 / Landsbygdens Folk
EU-jordbrukarna är förargade över Barroso
Det europeiska jordbruket står inför viktiga utmaningar som klimatförändringen och en täckande livsmedelsförsörjning. En stark jordbrukspolitik är därför livsviktig också efter år 2013, understryker Copas generalsekreterare Pekka Pesonen. Pesonen reagerar därmed på kommissionens ordförande José Manuel Barroso, som senaste vecka aviserade en ny budgetpolitik, där andra EU-sektorer borde lyftas fram på jordbrukets bekostnad.
Enligt Pesonen har jordbrukarna redan lidit tillräckligt under den pågående marknadskrisen. Detta gäller särskilt producenterna av mjölk, spannmål och griskött. En stark gemensam jordbrukspolitik är särskilt viktig efter år 2013, så att jordbruket förmår tackla den utmaning som en ökad, global efterfrågan på livsmedel innebär.
Konsumenterna förutsätter att produktionen av livsmedel fyller kraven på livsmedelskvalitet, hållbarhet och djurskydd. Utan stödet av en stark jordbrukspolitik kan många jordbrukare bli tvungna att lämna sitt yrke, vilket ytterligare skärper flykten från landsbygden.
Europa måste ställa tillräckliga medel till jordbrukets förfogande för att till ett skäligt pris säkerställa en fungerande livsmedelsförsörjning och bekämpa klimatförändringen. Enligt Pesonen måste också jordbrukaren få en skälig ersättning för sin insats.
Organisationen för Irlands boskaps- och fårfarmare ICSA skräder inte orden. Enligt ordföranden Malcolm Thompson visar Barrosos planer att kommissionen totalt saknar kunskap om jordbrukets verklighet. Thompson säger att planerna att dra ner anslagen för den gemensamma jordbrukspolitiken kom som en chock.
I verkligheten finner man inte en enda irländsk farmare som skulle bokföra överskott under 2009. Likadant ser det ut på många andra håll i Europa. Vad jordbruket nu behöver är stabilitet, inte eviga reformer där jordbrukarnas planer tillintetgörs genom ständiga nedskärningar och förändringar, säger Thompson.
I Tyskland får Barroso kritik av producentorganisationen Deutscher Bauernverband. Enligt DBV-ordföranden Gerd Sonnleitner innebär Barrosos planer ett direkt ingrepp i jordbrukarnas inkomster.
EU:s jordbrukspolitik bygger på berättigade kompensationer till jordbrukarna för att de upprätthåller höga livsmedelsstandarder i Europa, konstaterar Sonnleitner.
De europeiska familjejordbruken är och förblir enligt DBV-chefen hänvisade till EU:s kompensationer för att överhuvudtaget ha en chans att få sin utkomst av jordbruket. Sonnleitner kräver rakt ut att förbundskansler Angela Merkel ska stoppa Barroso.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab