Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.10.2009 / Landsbygdens Folk
Produktionsavgifter för socker måste räknas om efter EG-dom
Beräkningarna av EU:s produktionsavgifter för socker för åren 2002-2006 har ogiltigförklarats av EG-domstolen och måste räknas om. Sockerbranschen hoppas på återbetalningar, men kommission och medlemsländer grälar om beräkningsgrunderna.
De nationella jordbruksmyndigheterna har årligen tagit in produktionsavgifter för socker från sockerbruk och betodlare. Avgifterna har därefter betalats vidare till EU-kommissionen. Produktionsavgifterna har använts för att finansiera den exportkostnad som EU tidigare hade då överskottet exporterades med bidrag. Avgifternas storlek fastställdes på grundval av en EU-förordning fram till och med regleringsåret 2005/2006.
Men flera sockerföretag har varit missnöjda med beräkningsgrunderna och har dragit frågan inför domstol. Resultatet är att EG-domstolen har ogiltigförklarat de gamla EU-förordningarna som legat till grund.
Tvisten handlar om hur avgifterna ska fastställas med anledning av att all export från EU inte sker med exportbidrag. Beroende på hur exporten behandlas i beräkningarna kan produktionsavgifterna blir lägre eller högre. Kommissionen anser att den har korrigerat de felaktiga förordningarna enligt EG-domen. Man har igen inkluderat den export av socker som ingår i bearbetade produkter när den genomsnittliga exportkostnaden ska räknas.
De nyberäknade avgifterna är betydligt högre än de flesta medlemsländer hade väntat sig. Medlemsländerna anser att EU inte kan använda en beräkningsmetod som överskattar exportkostnaden och behovet av produktionsavgifter.
EU-kommissionens beräkningar bygger på en metod enligt en förordning från 2001/02. Enligt kommissionen kan metoden användas, eftersom EG-domstolen inte har ogiltigförklarat denna förordning.
Men nitton medlemsländer anser att kommissionen har överskattat behovet av produktionsbidrag, eftersom man inte tar hänsyn till att all export inte sker med bidrag. Den del som har exporterats utan bidrag tilldelas ändå en exportkostnad, enligt kommissionens principer.
Då förvaltningskommittén för socker senast möttes, fick kommissionen bakläxa av en kvalificerad majoritet av medlemsländerna. Länderna ansåg bland annat att EU-kommissionen har överskattat produktionsavgifterna. Tvisten hänskjuts nu till rådet, som har en månad på sig att fatta ett nytt beslut. Om detta inte sker, gäller kommissionens förslag.
Kommissionen har inte tagit ställning till de tekniska frågor som uppstår om avgifter måste återbetalas till industri och betodlare. I medlemsländerna utgår man från att en del av företagen har upphört att existera, medan många betodlare har dragit sig ur odlingen. Enligt kommissionen tar man ställning först efter att beslutet om ändrade produktionsavgifter har fattats. Eventuellt kan återbetalningen ske i form av en nettoberäkning där tidigare inbetalade avgifter ställs mot de nya avgifterna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab