Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.10.2009 / Landsbygdens Folk
Låga producentpriser bekymrar ÖSP
ÖSP:s styrelse är bekymrad över de låga producentpriserna. Vid senaste styrelsemötet presenterade de sektoransvariga läget inom de olika sektorerna och styrelsen kunde konstatera att det är samma tendens över hela linjen.
Styrelsen konstaterade att växtodlingen är värst drabbad eftersom både prisnivån och efterfrågan är dålig.
- Vi har haft två relativt goda spannmålsskördar både i Finland och på andra håll. Detta leder till att lagren börjar vara överfulla. Det som ytterligare förvärrar läget är att de här skördarna är producerade till mycket höga kostnader, säger ÖSP:s viceordförande Tomas Långgård.
Styrelsen konstaterar att interventionen snart öppnas och att det kan lätta på läget till en del.
- Tyvärr är dock interventionspriset för lågt för att ge någon ekonomi åt odlarna.
Styrelsen uppmanar också till handel gårdarna emellan. Till nästa år anser styrelsen det viktigt att överväga alternativa grödor.
Också potatisodlarna ligger väldigt trångt till. En god skörd har pressat priserna så lågt som till sex cent per kilo.
- Här efterlyser styrelsen en export till Baltikum och Ryssland för att lätta på läget, säger Långgård.
Inom mjölksektorn ser styrelsen de stora prissänkningarna som problematiska bland annat med tanke på att basfodret producerats med höga kostnader.
Man befarar också att producentpriset på mjölk kan sjunka ytterligare. En viss ljusning syns dock ute i Europa och styrelsen hoppas att Finland kan få en viss draghjälp av det. Man menar dock att prisnivån i Finland på grund av högre kostnader måste ligga på en högre nivå än i övriga Europa.
Handelns koncentration är ett bekymmer inom köttsektorn.
- Nu senast har en kedja gått in för auktionsförfarande vid inköp av malet kött. Det här ledde till att priset sjönk rejält. Vi har dålig erfarenhet av det tillvägagångssättet från äggsektorn, där det ledde till mer eller mindre kaos, säger Långgård.
Inom svinsektorn pekar kurvorna neråt i Tyskland och Danmark. Styrelsen är orolig för att det här även ska påverka Finland. Styrelsen anser att förädlingsindustrin måste hålla upp prisnivån och inte sänka ännu mera.
- Nu är det viktigt att industrin inte sänker priset ytterligare. Det är svårt att få upp priset när det börjar svänga till det bättre. Därför borde man inte heller vara så snabb med att sänka. Nu har produktionen dessutom börjat minska.
Inom nötsektorn märks effekterna av lågkonjunkturen: avsättningen för de bättre delarna har blivit svagare, folk väljer billigare kött. Det här leder till ett lägre pris på värdedelarna, vilket leder till ett lägre totalpris för producenten.
Positivt är i alla fall att produktionen av nötkött har ökat, men ännu ligger Finland rejält under självförsörjningsgraden.
- Det är viktigt att vi har en lönsam produktion. Tyvärr har producentens andel av hela kakan minskat. Här anser styrelsen att vi borde bryta trenden så att en större andel tillfaller producenten. Detta för att även i framtiden kunna trygga den inhemska livsmedelsförsörjningen.
Styrelsen befarar att det kan bli en rätt tuff vinter för många producenter om det inte sker en svängning snart.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab