Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.10.2009 / Landsbygdens Folk
Lantbruksinkomsten stiger enligt MTT
Lantbruksinkomsten kommer i år att stiga knappt fem procent enligt en förhandsberäkning från Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT. Lantbruksinkomsten för 2009 är cirka 840 miljoner euro, medan den förra året sjönk markant till 800 miljoner.
Den sammanlagda totala avkastningen för jordbruket och trädgårdsbranschen är i år 4,3 miljarder euro, och kostnaderna 3,4 miljarder.
Enligt MTT:s beräkningar sjunker den totala försäljningsinkomsten för jordbruk och växtodling i år med omkring 6 procent och utgifterna med 8 procent, vilket tillsammans resulterar i att lantbruksinkomsten stiger. Lantbruksinkomsten beräknas genom att dra av jordbrukets helhetskostnader från den totala avkastningen.

Bakom de förhöjda inkomsterna ligger närmast de minskade utgifterna för produktionsinsatser jämfört med fjolåret. Till exempel har priserna på konstgödsel och foder sänkts, men även förbrukningen har minskat. Utgifterna för bränsle och smörjmedel sjunker med en dryg fjärdedel på grund av sänkta priser. Dessutom sjunker byggkostnader och räntekostnader för främmande kapital jämfört med fjolåret.
Försäljningsinkomsterna sjunker likväl jämfört med fjolåret. Således är priset på spannmål lägre än i fjol. Från oljeväxterna blir det inte någon större ändring i försäljningsinkomsten, fastän odlingsarealen ökat. Försäljningsinkomsterna från växtodlingen som sådan väntas sjunka med en fjärdedel jämfört med fjolåret.
Mjölkproduktionen väntas växa litet, men medelpriset blir på en avsevärt lägre nivå än i fjol som en följd av det sänkte priset på världsmarknaden.
Också inkomsterna från köttproduktionen sjunker, men det beror närmast på att produktionen av svin och slaktfjäderfä börjat minska efter att ha ökat under ett antal år. Samtidigt räknar man med att prisläget hålls konstant.
Produktionen av nötkött väntas stiga litet, så även producentpriset. Däremot så sjunker äggproduktionen och dessutom sänks producentpriset på ägg jämfört med fjolårets nivå.
Totalavkastningen från trädgårdsproduktionen väntas sjunka med fyra procent jämfört med året före. Det gäller både växthus och friland. Utgifternas märkbara sänkning inverkar dock så pass mycket att inkomsten beräknas vara cirka fyra procent högre än året före.
MTT uppskattar att summan av jordbruks- och trädgårdsproducenternas försäljningsinkomster uppgår till sammanlagt cirka 2,3 miljarder euro i år, vilket är nästan nio procent mindre än i fjol. Husdjursproduktionens andel utgör cirka 68 procent av försäljningsinkomsterna och växtodlingen knappt 14 procent medan trädgårdsproduktionens andel utgör knappa 18 procent.
Stödsumman till jord- och skogsbruket stannar ungefär på fjolårets nivå, det vill säga cirka 1,9 miljarder euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab