Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
23.10.2009 / Landsbygdens Folk
Krisstöd till mjölkbönder tömmer EU:s reserver
EU-kommissionen gav till slut efter för kraven på nya krisstöd till mjölksektorn. Inför måndagens rådsmöte i Luxemburg meddelade agrarkommissionär Mariann Fischer Boel att hon ställer ytterligare 280 miljoner euro till förfogande. Men sedan är kassan tom, underströk hon.
Sammanlagt 21 av EU:s 27 medlemsländer, bland dem Frankrike, Tyskland och Finland, har krävt 300 miljoner euro i krisstöd för mjölkbönderna, liksom också EU-parlamentet. Men ännu för två veckor sedan avvisade Fischer Boel samtliga krav. Hon hänvisade till att kommissionen redan har kommit mjölkbönderna till mötes med extra stödåtgärder till ett värde av mer än 600 miljoner euro.
På måndagen gav Fischer Boel till slut efter för medlemsländernas argument. Nästa år får Europas mjölkbönder ytterligare 280 miljoner euro. Mer pengar än så kan kommissionen helt enkelt inte riva lös, förtydligade agrarkommissionären inför måndagens rådsmöte i Luxemburg.
Enligt Fischer Boel kan huvudparten av de 21 kommissionskritiska EU-ländernas krav nu förverkligas. Ett undantag är stödet för mjölkpulver som djurfoder. Det går kommissionen inte med på, löd budskapet till medlemsländerna.
Fischer Boel underströk att kommissionen inte har någon möjlighet att dela ut mer pengar till jordbruket utan risk för ett disciplinförfarande. Hon tillade att EU-jordbruket inte bara är mjölk - också spannmålsproducenterna har problem med låga priser. Nu har kommissionen inga möjligheter att tillgodose eventuella tilläggskrav på det hållet.
EU-ländernas finansministrar och EU-parlamentet måste först godkänna ändringen i nästa års budget. Det förorsakar knappast några svårigheter, eftersom såväl parlamentet som en majoritet av medlemsländerna har backat upp stöd ända till 300 miljoner euro. Finansministrarna behandlar frågan på nästa Ecofin-möte den 19 november. EU-parlamentet gått med på att behandla ärendet som brådskande. Enligt planen skulle parlamentet rösta om kommissionens nya förslag redan denna veckas torsdag.
Tilläggsanslagen fördelas sannolikt mellan EU-länderna enligt deras produktion inom ramen för kvoterna. Stora producentländer som Tyskland kan räkna med omkring 50 miljoner euro, medan länder som Finland och Österrike kan vänta sig omkring fem miljoner euro.
Sverige, Danmark, Storbritannien och Holland motsatte sig det extra stödet till mjölkbönderna. Länderna representerar EU:s liberala flygel som eftersträvar mer avreglering och mindre stöd till jordbruket. Malta och Cypern gick också mot majoriteten.
Rådsmötet beslöt också om en förlängning av interventionen för smör och skummjölkspulver fram till februari 2010. Om det är nödvändigt, kan interventionen förlängas till februari 2011. Ministrarna enades dessutom om en så kallad nödfallsklausul som ger kommissionen mandat att reagera självständigt på akuta problem som belastar mjölkmarknaden. Kommissionen vinner då tid, eftersom den slipper att invänta nästa rådsmöte.
Några medlemsländer var skeptiska till förslaget om nationella uppköp av mjölkkvoter. Finlands jordbruksminister Sirkka-Liisa Anttila konstaterade att uppköpsprogrammet kan stå i motsatsförhållande till andra, redan beslutna åtgärder, som till exempel kvothöjningarna. Den finländska delegationen betecknar det ändå som viktigt att kommissionen effektivt kan utnyttja alla tillbudsstående marknadsåtgärder för att återställa balansen på mjölkmarknaden.
De europeiska jordbrukarnas takorganisationer Copa och Cogeca välkomnade kommissionens beslut att anslå 280 miljoner euro för mjölksektorn. Men samtidigt förutsätter organisationerna att kommissionen ska lösa krisen inom andra jordbrukssektorer. Copa-presidenten Padraig Walshe påminner om att många producenter inom andra sektorer som gris, spannmål, olivolja, sockerbetor och nötkött, kämpar med stora svårigheter.
Österrike fick dock kalla handen av kommissionen för sin begäran om exportbidrag för spannmål för alla EU-länder utan direkt anslutning till världshaven - förutom Österrike också Ungern, Rumänien, Tjeckien, Slovakien och Finland. Mariann Fischer Boel svarade att hon är medveten om de svaga spannmålspriserna, men ser det oaktat inget handlingsbehov. Dessutom måste alla EU-länder behandlas lika. Hon påpekade att interventionen öppnas i november.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab