Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
23.10.2009 / Landsbygdens Folk
EU vill förbjuda fritidsfiskare att sälja sin fångst
Endast yrkesfiskare ska i framtiden ha rätt att sälja sin fångst, föreslår EU:s jordbruks- och fiskeministrar. Förslaget kom upp vid ministerrådsmötet som hölls i Luxemburg på tisdagen, där Finland representerades av jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila.
- I många EU-länder är överfiske ett problem, påpekar minister Anttila. Däremot tycker jag det är synd att ärendet inte kan behandlas på nationell nivå, utan måste gå ut över alla medlemsländer. I Finland skulle vi inte gärna se att förbudet tas i bruk.
Förbudet att sälja fisk är en del av EU:s försök att övervaka fisket i Europa.
- Det betyder att vi också i Finland måste utveckla ett övervakningssystem för att se till att förbudet följs. Tanken är att det endast skulle gälla havsfiske, och inte insjöarna. Jag tror ändå att det skulle leda till en prisökning på till exempel lax, eftersom 7-10 procent av laxen på marknaden hittills kommit från fritidsfiskare.
Minister Anttila tror dessutom att ett försäljningsförbud skulle leda till mera EU-negativitet, även om förslaget kan välkomnas av yrkesfiskare.
- För att räknas som yrkesfiskare måste 30 procent av inkomsterna komma från fiske. Ett förbud för andra att sälja fisk skulle antagligen leda till att mera fisk säljs svart, och dessutom skulle importbehovet öka. Redan nu är det brist på fiskare i Finland, och vi importerar till exempel mera lax från Norge än vi skulle vara tvungna att göra.
I övrigt kommer fritidsfiskare inte att påverkas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab