Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
23.10.2009 / Landsbygdens Folk
Esa Härmälä utreder om bioetanol lönar sig
Näringsminister Mauri Pekkarinen (centern) har bett Esa Härmälä utreda om det är förnuftigt att tillverka etanol av vårt spannmålsöverskott och om man därigenom samtidigt kan förbättra självförsörjningen med inhemskt växtprotein. Esa Härmälä ska också reda ut om det finns förutsättningar för en lönsam etanolproduktion.
Minister Pekkarinen talade på ett energiseminarium i anslutning till den pågående KoneAgria-utställningen i Jyväskylä.
- Fastän världen förändras, så ämnar vi hålla fast vid våra mål för den förnybara energin, sade ministern. I Finland är vi med hög fart på väg från planering till handling.
Mauri Pekkarinens bedömning är att energikonsumtionen långsamt går mot en minskning. Samtidigt räknar han dock med att elektricitetens andel av vår samlade energikonsumtion ökar.
- Finlands egen målsättning, det vill säga det som EU krävt av oss, går på 30 terawattimmar förnybar energi senast 2020. Drygt hälften, det vill säga 16 terawattimmar ska produceras med förnybar bioenergi, medan vindkraften får stå för 6 terawattimmar. Resten fördelas på övriga alternativ.
Vad gäller biogas som energikälla hade ministern inte så värst uppmuntrande ord:
- Om vi utgår från elproduktion, så är biogas ett ganska dyrt alternativ, hävdade han.
Utöver att vara el- och värmekälla anser ministern dock att biogas bör beaktas enligt miljöaspekter. Han hänvisade till arbetsgruppen som rett ut eventuella inmatningstariffer för förnybar energi. Gruppen föreslår ett garantipris för biogas på över 133 euro per megawattimme.
- Det är ganska skapligt om man tänker på att marknadspriset ligger kring 35 euro.
Målet är enligt arbetsgruppen att vi ska ha kring 40-50 biogasreaktorer i funktion inom tio års tid. Mauri Pekkarinen är dock inne på att man borde sätta fart på byggandet med små reaktorer.
Ministern konstaterar i vilket fall som helst att det är skogen som utgör den absolut väsentliga delen av vår produktion av förnybar energi. Men målet är högt:
- Till 2020 är det meningen att vi ska öka uttaget av energivirke från nuvarande cirka 5 miljoner kubikmeter till 12 miljoner. Vi stöder det med utdrivnings- och flisningsstöd, investeringsstöd och med utveckling av tekniken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab