Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
16.10.2009 / Landsbygdens Folk
Nya namn i spelet om nästa agrarkommissionär
Både Tyskland och Finland anser att österrikaren Wilhelm Molterer vore ett bra val som nästa agrarkommissionär. Den franska regeringen skulle gärna placera en irländare på posten. Samtidigt förefaller Rumäniens kandidat Dacian Ciolos att vara ur spel.
I måndags lanserade Rumäniens regering Ciolos som officiell kandidat till posten som agrarkommissionär. Men EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso uppges ha meddelat Rumänien att landet måste se sig om efter en annan post i kommissionen. Enligt källor inom kommissionen kommer Ciolos inte i fråga som agrarkommissionär. Inom EU har tanken på en rumänsk agrarkommissionär väckt en växande misstro. Det omfattande fusket med jordbruksstöd i Rumänien tär på Ciolos lämplighet för posten.
Den tyska statssekreteraren vid jordbruksministeriet i Berlin, Gerd Lindemann, uttalade på måndagen sin uppfattning att österrikaren Wilhelm Molterer vore en lämplig person som nästa agrarkommissionär. Också Finlands jordbruksminister Sirkka-Liisa Anttila har flaggat för Molterer. Anttila hoppas att nästa agrarkommissionär inte väljs från ett land som utövar marknadsliberal jordbrukspolitik. Hon ansåg att österrikaren kunde vara en lämplig kandidat för jobbet.
Men också danska Eva Kjer Hansen och holländska Cees Verman samt dennes efterträdare Gerda Verburg handlas som tänkbara namn. Andra danska namn som har nämnts är klimatminister Connie Hedegaard och utvecklingsminister Ulla Tørnæs.
I egenskap av EU:s största mottagare av jordbruksstöd följer Frankrike noga med skeendena. Det är otänkbart att EU:s viktigaste jordbruksland får sätta en egen man på posten. I stället försöker Paris främja valet av en person som stöder Frankrikes målsättningar. Frankrike vill framför allt förhindra att en marknadsliberal kandidat ska få agrarportföljen. En lämplig kandidat kunde företrädesvis komma från Irland, som i likhet med Frankrike vill bibehålla en stark gemensam jordbrukspolitik.
Enligt tidningen The Irish Times har franska och irländska diplomater träffats för "inofficiella samtal". Tidningen citerar en anonym fransk tjänsteman som bekräftar att Paris vill ha en CAP-vänlig kommissionär. Irland är ett land med sådana målsättningar, tillägger IT:s källa.
I den nuvarande kommissionen har irländaren Charlie McCreevy posten som kommissionär för den inre marknaden, ett mandat som den tidigare franske jordbruksministern Michel Barnier länge har fikat efter. Med en irländare som agrarkommissionär skulle McCreevys post bli ledig och öppna vägen för Barniers ambitioner att sköta den eftertraktade inre marknaden.
Men denna gång hade irländarna egentligen tänkt lobba för posten som forskningskommissionär, också en betydelsefull position. Den franska framstöten kan öka Irlands chanser att få jordbruksposten. Någon kandidat har premiärminister Brian Cowen emellertid inte på förslag. Ett kompetent namn vore möjligen handelsminister Mary Coghlan, som åren 2004 till 2008 var minister för jordbruk och fiske.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab