Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
16.10.2009 / Landsbygdens Folk
EU-ministrar vill reservera nya miljoner för mjölkbönder
En majoritet av EU:s medlemsländer vill höja stödet till Europas mjölkbönder med totalt 300 miljoner euro för år 2010. Anslaget ska ställas till förfogande av medlemsländerna. Tolv jordbruksministrar enades om förslaget vid ett arbetsmöte i Wien.
Österrikes jordbruksminister Nikolaus Berlakovich hade sammankallat toppmötet om mjölkfrågor i början av veckan i Wien. I mötet deltog tolv jordbruksministrar som representerar de tjugo EU-länder som kräver extra stöd till mjölkproducenterna. EU-kommissionen håller som känt strama tyglar medan gruppen av tjugo EU-länder vill öka stödet betydligt mer än Bryssel är redo att gå med på.
Bland de deltagande länderna återfanns de stora agrarnationerna Frankrike och Tyskland som går i bräschen för initiativet. Men små länder som Österrike och Finland bidrog aktivt till diskussionerna.
De samlade ministrarna enades om att EU bör inrätta ett extra anslag på 300 miljoner euro i nästa års budget för åtgärder som är avsedda att stöda mjölkmarknaden. Pengarna skjuts till av medlemsländerna själva. Förslaget innebär en tilläggsbelastning på 60 miljoner euro för exempelvis Frankrike, medan de små EU-länderna kommer undan med några miljoner.
Ministrarna samtyckte till att kvotsystemet för mjölk kan avvecklas år 2015 som planerat, men detta förutsätter ett ersättande instrument för en fortsatt reglering av mjölkmarknaden. Konkret kräver de tjugo EU-länderna både kortfristiga och långfristiga åtgärder för att återställa balansen på mjölkmarknaden.
Bland de kortfristiga åtgärderna nämns intervention och privat lagerhållning över hela året. Konsumtionen av mjölk borde stimuleras genom olika åtgärder, bland annat högre anslag för skolmjölkprogrammet, som också kunde utvidgas till att omfatta studeranden.
Bland kraven återfinns därtill exportstöd för mjölkprodukter till länder utanför EU, om det kan genomföras utan att störa ländernas egen produktion. Katalogen omfattar också stöd för skummjölk och skummjölkspulver inom fodertillverkningen.
Medlemsländerna efterlyser också en utvidgning av EU-kommissionens möjligheter att tillgripa snabba nödfallsåtgärder för att stöda mjölksektorn. På önskelistan finns också instrument som förbättrar producenternas position gentemot andra aktörer inom livsmedelskedjan.
De tjugo EU-länderna representerar 95 procent av EU:s mjölkgårdar och täcker 75 procent av den producerade mjölkmängden. Ländernas kravlista ska nu överlämnas till EU-kommissionen i hopp om att nya åtgärder kan diskuteras redan på nästa rådsmöte.
I anslutning till mjölktoppmötet i Wien drog ministrarna från Österrike, Finland, Polen, Slovenien, Slovakien, Tjeckien och Ungern samt den tyske statssekreteraren Gerd Lindemann också upp strategiska ramar för EU:s jordbrukspolitik efter år 2013. Enligt Österrikes jordbruksminister Nikolaus Berlakovich formulerade ministrarna ett paket med "grundsatser från Wien", med målet att vidareutveckla en stark jordbrukspolitik som huvudsakligen baserar sig på den inslagna kursen.
Ministrarna var eniga om att jordbrukspolitiken också i fortsättningen ska vila på två pelare - med bibehållna direkta stöd och kompensationer i form av bland annat miljöstöd. Dessutom borde livsmedelssäkerhet och klimatskydd beaktas starkare. Framtidsperspektiven förutsätter också tillräckliga kompensationsbidrag för mindre gynnade områden och bergstrakter. Ministrarna varnade emellertid för en åternationalisering av den gemensamma jordbrukspolitiken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab