Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
16.10.2009 / Landsbygdens Folk
Riksdagen gav mera ersättningspengar för rovdjursskador
Riksdagen beslöt att öka anslaget för ersättningar av rovdjursskador med 1,64 miljoner euro i årets andra tilläggsbudget. Riksdagens finansutskott föreslog tillägget i sitt betänkande. Regeringen hade i sin proposition nöjt sig med ett tillägg på 50.000 euro. I årets ordinarie budget har 2,75 miljoner euro reserverats.
Finansutskottet har emellertid kommit fram till att de ändringar i viltskadelagen som träder i kraft 1 december i år kommer att kräva sammanlagt 4,25 miljoner i ersättningar för skador, som stora rovdjur har förorsakat. Dessutom kommer omkring 140.000 euro att behövas för att förebygga skador och utvärdera stammarna av stora rovdjur.
"Under det gångna året har stora rovdjur dödat 2.500 renar och kommer sannolikt att döda 1.500 till", heter det i utskottets betänkande. "Renskadorna stiger därmed till omkring 4 miljoner euro."
Utskottet konstaterar att övriga skador, däribland skador på husdjur, beräknas uppgå till 250.000 euro.
"Utan ett anslagstillskott måste ersättningarna skäras med 37 procent, framhåller utskottet, som emellertid anser att de skador som stora rovdjur förorsakar bör ersättas till fullt belopp."
Riksdagen var överens med regeringen om tillägget på 12 miljoner euro i skogsförbättringspengar. De ska främst användas för vård av ungskog, utdrivning och flisning av energived samt skogsförnyelse. I årets ordinarie budget finns knappt 67,5 miljoner, men de pengarna räcker inte.
I den andra tilläggsbudgeten överförs även 8 miljoner euro till Gårdsbrukets utvecklingsfond. Det handlar om medel för återbäring av energiskatter. Återbäringarna blir mindre än budgeterat, eftersom EU-kommissionen inte godkände att de förhöjda återbäringar som riksdagen beslöt om i fjol skulle träda i kraft förrän maj i år.
Därför flyttas pengarna nu över till Gårdsbrukets utvecklingsfond så att de kan användas för investeringsbidrag. Sammanlagt överförs således 38 miljoner till utvecklingsfonden i år.
För att sköta behovet av tilläggsfinansiering för miljöstöd och specialmiljöstöd samt stöd för djurens välmående i år kan 15,4 miljoner euro som blivit oanvända i miljöstöd från i fjol användas nu. Detta eftersom ansökningar om nya miljöstödsförbindelser och förbindelser för specialmiljöstöd samt stöd för främjande av djurens välmående har lämnats in i en större omfattning än man tidigare trott. Det blev således inte tilläggsanslag i tilläggsbudgeten, men fullmakten att betala ut stöd höjdes alltså med 15,4 miljoner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab