Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
16.10.2009 / Landsbygdens Folk
Ljus i tunneln för skogsindustrin
Inom skogsindustrin syns de första tecknen på ett uppsving i marknadssituationen, framgår det av PTT:s rapport. Priset på cellulosa och sågvirke har stigit eftersom produktionen minskat på grund recessionen.
I Europa orsakar överproduktionen av papper att priserna fortsättningsvis är låga. Enligt PTT:s beräkningar kommer pappersöverskottet i år att ligga på 1-2 miljoner ton, beroende på papperssort. Produktionskapaciteten förväntas stanna på omkring 80 procent, och nästa år överskrider den knappast 85 procent. Möjligheterna att höja papperspriserna är dåliga, och sannolikheten är större att de fortsätter sjunka.
Enligt PTT:s beräkningar har produktionskapacitet för omkring 2 miljoner ton papper och kartong lagts ner, eller tillkännagetts för nedläggning i Finland sedan 2005. Det motsvarar omkring 13 procent av hela kapaciteten. För cellulosaproduktion är motsvarande siffra cirka 16 procent. PTT uppskattar att flera nedläggningar är möjliga, eftersom produktionsnivån för tillfället är så låg.
Den svenska kronan har förstärkts med tio procent sedan mars, och PTT förutspår en ökad kursuppgång. För pappersindustrin innebär en starkare krona att de finländska pappersfabrikerna lättare kan tävla med de svenska fabrikerna. Det låga virkespriset och den sänkta energiskatten 2011 inverkar också positivt på pappersindustrins lönsamhet. Priset på cellulosa förväntas stiga med 10 procent 2010.
Efterfrågan på sågvirke sjönk kraftig i slutet på 2008 i och med färre byggen, och även i år har åtgången varit dålig. I de centrala produktionsländerna för sågvirke sjönk produktionen med en tiondel förra året, och i år med ytterligare en femtedel. Det har lett till brist på sågvirke och i sin tur höjt priserna. Prishöjningen syns också i Finland och Sverige där sågvirkesförråden börjat sina. Nästa år förväntas priserna på sågvirke stiga 5-8 procent.
Byggbranschen i Europa förväntas inte återhämta sig märkbart under nästa år. Däremot tror PTT på att de finska sågarna får tillbaks de förlorade marknadsandelarna i Sverige till följd av att kronan förstärks. Förra året sjönk produktionen av sågvirke i Finland för första gången sedan 1996 till under 10 miljoner kubikmeter. I år förväntas produktionen sjunka till 7,6 kubikmeter, medan den 2010 förväntas stiga till 8,8 miljoner kubikmeter.
Den reducerade produktionen inom skogsindustrin kommer i år enligt PTT att minska användningen av virke med 15 miljoner kubikmeter. Den minskade användningen leder i sin tur till lägre import samt färre inhemska hyggen. Virkeslagren kommer att tas i bruk, vilket minskar behovet av att köpa in virke. Virkeshandeln förblir enligt PTT cirka 60 procent lägre än förra året, vilket uppskattas höja priserna med 21 procent.
Till följd av den förbättrade ekonomin kommer virkesanvändningen att stiga i Finland 2010. I och med den ökade användningen ökar såväl importen av trä som de inhemska hyggena, som förväntas öka med en femtedel. Flera hyggen innebär färre permitteringar inom träinsamling är i år.
PTT förutspår att virkesbehovet inom skogsindustrin stiger till samma nivå som 2008, vilket motsvarar en ökning på 130 procent från i år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab