Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.10.2009 / Landsbygdens Folk
Danska julgransodlare dömdes för priskartell
De danska julgransodlarnas centralorganisation måste betala ett bötesstraff på 400.000 danska kronor (53.750 euro). Hovrätten anser att en förteckning med riktpriser till föreningens omkring ettusen medlemmar bryter mot konkurrenslagstiftningen.
Dansk Juletrædyrkerforening dömdes tidigare i år av Köpenhamns rådhusrätt att betala 200.000 kronor för brott mot konkurrenslagen. Nu har hovrätten fördubblat bötessumman. Dessutom ska föreningens direktör Kaj Østergaard betala ett personligt bötesbelopp på 15.000 kronor (drygt 2.000 euro).
Konkurrensstyrelsen välkomnar domen och understryker betydelsen av att branschföreningar inte får påverka medlemmarnas priser. Detta hämmar konkurrensen och är dessutom förbjudet.
Enligt konkurrensstyrelsen har julgransodlarnas förening sammanställt kalkyleringsråd, arrangerat möten om priser och givit anvisningar om den framtida prisutvecklingen för att förhindra att medlemmarna säljer sina granar till underpris.
Julgransodlarna är ledsna över domen, säger föreningens ordförande Henrik Nissen. Han fastställer att prisbildningen på julgranar sker på den europeiska marknaden. I det sammanhanget har de danska julgransodlarna inga påverkningsmöjligheter.
- Vi kunde inte ens i vår vildaste fantasi drömma om att vår lilla förenings nyhetsbrev om förväntade prisstegringar skulle uppfattas som prisvägledning och försök att diktera prisnivån på julgranar mellan producent och grossist, säger Nissen.
Sekretariatschef Per Hilbert vid de danska skogsägarnas centralorganisation kommenterar domen i ett pressmeddelande. Enligt Hilbert är det tydligen inte längre lovligt för en grupp småproducenter att gå samman i en branschförening som ger råd om produktion och försäljning.
Producenterna får inte kommunicera med varandra, inte direkt eller via en sammanslutning, inte heller formellt eller informellt. I varje fall inte om frågor som gäller försäljningen, fastställer Hilbert.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab