Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
9.10.2009 / Landsbygdens Folk
Krismöte om mjölk gav magert resultat
Några konkreta löften fick EU:s mjölkbönder inte under måndagens inofficiella rådsmöte med syfte att tackla mjölkkrisen. Flera jordbruksministrar, bland annat från Frankrike, Tyskland och Österrike, betecknade resultatet som magert, så också Copa och Cogeca.
Rådsmötet hade sammankallats av Frankrikes jordbruksminister Bruno Le Maire, som ville dryfta ramarna för en ny marknadsordning för mjölk. Bland annat vill fransmännen bygga ut interventionssystemet och införa prisgarantier via exportbidrag.
Tysklands jordbruksminister Ilse Aigner efterlyste likaså nya styrningsinstrument för mjölkbranschen. Men agrarkommissionär Mariann Fischer Boel kontrade med att begränsa åtgärderna till de ramar som EU tidigare har enats om i hälsochecken.
Aigner efterlyste mer stöd till mjölkbönder via höjda anslag ur EU:s budgetreserv. Flera andra ministerkolleger ansåg att EU-kommissionen har gjort på tok för litet för att konkret hjälpa mjölkbönderna ur deras ekonomiska misär.
Fischer Boel reagerade skeptiskt på Aigners krav på mer stödpengar. Enligt agrarkommissionären borde medlemsländerna i så fall vara beredda att själva skjuta till pengar. Hon tvivlade på att den tyska finansministern skulle ge sitt samtycke till detta.
EU-kommissionen gick i stället med på att tillsätta en högnivågrupp som ska befatta sig med den mellan- och långfristiga utvecklingen för en ekonomiskt lönsam mjölksektor, där både producenter och mejerier samarbetar. De nuvarande marknadsinstrumenten ska granskas med avseende på effektiviteten.
Arbetsgruppen ska ledas av Jean Luc Demarty, som är generalsekreterare för EU:s generaldirektorat för jordbruket. Den ska består av statssekreterare och höga tjänstemän från medlemsländerna. Enhetschef Matti Hannula och statssekreterare Jouni Lind från Jord- och skogsbruksministeriet kommer att representera Finland i gruppen. Gruppen ska sammanträda en gång per månad fram till juni 2010, då en rapport ska avläggas. Gruppen sammanträder för första gången nästa tisdag.
De europeiska producenternas takorganisationer Copa och Cogeca uttryckte efter mötet sin besvikelse över EU-kommissionens vägran att införa nya åtgärder för att stöda de illa drabbade mjölkbönderna. Copa och Cogeca förutsätter att de ansvariga nu ska enas om lämpliga förslag, som borde antas vid nästa rådsmöte den 19 oktober.
Copa-chefen Padraig Walshe beklagar att EU:s jordbruksministrar inte lyckades nå enighet om utvägar för att lindra den dramatiska situationen inom Europas mjölksektor. Han uppmanar ministrarna att enas om effektiva marknadsåtgärder, särskilt intervention och exportbidrag för mjölkprodukter, för att tackla krisen. Om inget händer, kommer mjölkbönderna enligt Walshe att förlora 14 miljarder euro fram till årsskiftet.
Walshe anser att marknaden måste regleras, så att detaljhandelns marknadsmakt försvagas. Importen till EU bör motsvara samma standard som EU kräver av sina egna producenter, understryker Walshe. Copa och Cogeca välkomnar ändå kommissionens initiativ till högnivågrupp för att debattera mjölksektorns framtid. Förutsättningen är att experter från producentledet också deltar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab