Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
9.10.2009 / Landsbygdens Folk
NSP och NSL gör gemensam sak om nästa års odlingssäsong
Spannmålsarealen borde minskas med upp till en femtedel i Finland, framhåller NSP:s arbetsutskott och NSL:s styrelse i ett papper från ett gemensamt sammanträde i måndags på Gårdskulla i Sjundeå. I det gemensamma pappret uppmanas jordbrukarna att ha mera naturvårdsåker och gröngödslingsvall samt att göra avtal om skyddszoner.
Den enskilda jordbrukaren borde också göra upp skiftesvisa kalkyler för täckningsbidraget för att se vilka skiften som är lönsamma att odla och vilka inte. Man kan få hjälp av en rådgivare.
De låga proteinhalterna i vetet har väckt förvåning i år. Åtminstone när det gäller vetet uppmanar NSP och NSL nu medlemmarna att satsa på tidigare vårvetessorter, som är kända för hög proteinhalt.
Till saken hör att det nuvarande interventionssystemet för korn upphör efter i år. Det finns en risk att det leder till ytterligare tryck på vetet, som därmed är sista grödan med ett fastställt minimipris i interventionen. Det blir möjligt att anhålla om intervention för korn också i fortsättningen, men exempelvis priset är öppet.
Medlemmarna uppmanas även att satsa på andra grödor, till exempel kunde arealen med oljeväxter öka från dryga 80.000 hektar nu i år till närmare 150.000 hektar.
NSP:s arbetsutskott och NSL:styrelse är dock överens om att man inte bör satsa så hårt på oljeväxterna att det drabbar växtföljden. Även sådana som inte odlar oljeväxter nu kunde försöka satsa på dem. Det skulle också vara ett sätt att försörja djurgårdarna med inhemskt växtprotein.
Även odling av bondböna kan ökas betydligt.
En del av vår åkerareal borde dessutom kunna utnyttjas för energiändamål, framhåller NSP och NSL.
- Det finns ett behov av förnyelsebar, lokalt producerad energi, heter det i NSP:s och NSL:s papper. Ett alternativ kunde vara rörflen, till exempel på strandåkrar.
För vissa jordbrukare kan det även löna sig att gå över till ekoproduktion. Det finns till exempel en efterfrågan på i synnerhet ekologiska oljeväxter och på ekokött.
I sitt gemensamma papper framhåller NSP och NSL att goda spannmålsskördar två år i rad har lett till överutbud. I fjol upplevde vi dessutom en global rekordskörd.
Därutöver så har den globala finanskrisen hejdat den ökande efterfrågan, så att lagren har ökat från de låga nivåerna 2007, vilket igen har medfört sänkta priser.
Det inhemska överskottet av korn är för tillfället cirka 500.000 ton. NSP och NSL konstaterar att arealen med korn borde minska med cirka 150.000 hektar, det vill säga med en fjärdedel jämfört med årets nivå. I det gemensamma pappret heter det att den här arealen borde tas helt ut ur spannmålsproduktionen, detta alltså för att minskad kornproduktion inte ska leda till ytterligare överskott på andra spannmål.
Bengt Sohlberg var mån om att jordbrukarna bör hålla kontakt med rådgivarna och få råd om hur man kan få lönsamhet i odlingen. Thomas Blomqvist ansåg att man inte ska sätta upp gränser för den enskilda bonden, men i allmänhet rekommendera naturvårdsåker och gröngödsling samt oljeväxter och bioenergi som alternativ.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab