Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
2.10.2009 / Landsbygdens Folk
Frankrike kräver ny mjölkordning
Efter påtryckning från Frankrikes jordbruksminister Bruno Le Maire har ordförandelandet Sverige sammankallat EU:s jordbruksministrar till ett extra möte i Bryssel nästa vecka. Frankrike kräver en förnyad marknadsordning för mjölk. Men svenskarna ordnar bara ett informellt lunchmöte, då följande ordinarie ministermöte hålls i Luxemburg redan den 19 och 20 oktober. Några konkreta beslut kommer inte att fattas ännu nästa vecka.
Men situationen bland mjölkproducenterna har varit i högsta grad inflammerad de senaste veckorna. Minister Le Maire ansåg därför att en diskussion på ministernivå är av nöden för att lugna stämningarna. I en radiointervju för kanalen "France Info" efterlyste Le Maire på måndagen en ny marknadsordning med effektiva instrument för EU:s mjölksektor. Producentpriset måste stödas så att mjölkgårdarna blir lönsamma.
Den franske ministern betonade att han stöder avvecklingen av mjölkkvoterna, men systemet måste ersättas av ett nytt instrument för att hålla produktionen under kontroll.
Tyskland och Frankrike lyckades inte driva igenom sina krav på nya mjölkstöd vid det senaste ministermötet. Le Maire förväntar sig nu att fler EU-länder ska pressa på en bättre reglering av mjölkmarknaden.
Hittills har sammanlagt tjugo medlemsländer anslutit sig till kraven på höjda interventionspriser och exportbidrag samt en aktivering av foderstödet för mjölkpulver. Gruppen har i princip en kvalificerad majoritet i rådet.
Majoriteten är emellertid inte till någon nytta, så länge EU-kommissionen låter bli att lägga fram nya förslag. Hittills har agrarkommissionär Mariann Fischer Boel med eftertryck avvisat kraven.
Konkreta förslag från kommissionens sida kan väntas tidigast i medlet av oktober. Då ska en ny marknadsanalys med program för kvotuppköp och särskilda stödåtgärder för mjölksektorn i kristider läggas på bordet. Kommissionen har också aviserat en tidtabell för åtgärder som ska lotsa mjölksektorn ut ur krisen.
De senaste veckornas mjölkstrejker i Europa har inte sänkt utbudet på mjölk så mycket som initiativtagarna hade hoppats på. Leveranserna till de franska mejerierna minskade under den första strejkveckan med 10,9 procent. Mest kändes strejken i Bretagne och delar av Normandie, där leveranserna regionalt minskade med inemot 20 procent. I Tyskland varierade bortfallet mellan 5 och 9 procent, jämfört med normala förhållanden.
Mjölkstrejkerna och demonstrationerna har nu avblåsts tillsvidare. Producenterna vill avvakta politikernas hantering av krisen. Men aktionerna kan återupptas om de nya förslagen inte tillfredsställer organisationerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab