Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
2.10.2009 / Landsbygdens Folk
Bloggande bönder sökes till svenska YLE
Svenska YLE håller som bäst på att skapa ett nytt forum för bönder och jordbrukare. På en webbsida som öppnas i mars nästa år ska ett antal utvalda jordbrukare och bönder kunna skriva korta blogginlägg om livet på landet och om vardagen på en bondgård. På så vis ska stadsbor och andra intresserade kunna ta del av deras tankar, erfarenheter och vedermödor samtidigt som de får en större insikt och kunskap om en yrkeskår de sällan kommer i personlig kontakt med.
Ursprungsidén till Bondbloggen kläcktes av Mårten Seiplax som själv har sina rötter i en lantbrukarfamilj i Oravais, men som i många år fungerat som AD på svenska YLE:s Nya medier med webbdesign och konceptutveckling av webbtjänster som inriktning. Radio- och TV-producent Unni Malmgren är även hon en av de drivande krafterna bakom Bondbloggen.
- Många finlandssvenskar som bor i städer och i tätorter har sina rötter på landet. Landsbygden finns relativt nära, men inte så pass nära att man har en personlig relation till den, konstaterar Malmgren, som själv är uppvuxen på landsbygden i Esbo och numera bosatt i Sjundeå.
- I medierna får man höra att skörden varit lyckad, att producentpriserna går ner och att det skärs i EU-stöden. Men vad innebär allt detta i praktiken? Det kan vara mycket svårt att förstå för den som inte är insatt.
Tanken är alltså att de som inte har en personlig relation till lantbruk och bondgårdsliv ska bli mer insatta i vad ett lantbruk handlar om. Målgruppen är unga vuxna, med betoning på män, eftersom de vanligtvis är svårare att nå än kvinnor. Förhoppningsvis kommer bloggen även att fungera som ett levande forum med en aktiv dialog mellan bönder med olika inriktningar och stadsbor, samtidigt som den kan fungera som frågespalt.
Av de som anmäler sitt intresse att blogga för YLE:s räkning, kommer ett fåtal att väljas ut. Till en början önskades tre bloggare, men efter att ett tiotal fina kandidater redan anmält sig tror Malmgren att det kan bli så pass svårt att välja ut de bästa bloggarbönderna att man blir tvungen att utöka antalet.
Viktigt är dock att det finns en regional spridning, liksom en variation i gårdsaktiviteten. Bloggen blir intressantare, mer dynamisk och får ett annat djup om det finns både jordbrukare, djurhållare och ekologiska bönder i bloggsfären.
- Vi önskar att de som bloggar ska vara aktiva och gärna skriva något varje dag, säger Malmgren. Det är bättre att skriva ofta och kort än sällan och långt, och gärna med en personlig vinkling utan att för den skull bli alltför privat. Förutom rapporter i bloggform om konkreta och vardagsnära händelser och göromål hoppas vi också få med en riktig "Uppfinnar-Jocke" som bygger och grejar en del av sina maskiner själv. Vi vill helt enkelt veta hur det går till på en bondgård och hur bondens liv ser ut.
Det är också till fördel om personen är glad, pratsam och utåtriktad, eftersom han eller hon bör vara beredd på att delta i olika inslag som kommer att göras för olika radio- och TV-program. Bloggen kommer nämligen även att fungera som genererare och idébank för övriga program producerade av svenska YLE.
- I praktiken kan det betyda att personen blir ett känt ansikte och något av en talesman för bönderna som yrkeskår, samtidigt som han eller hon sprider erfarenhet och traditioner ur ett personligt perspektiv, säger Malmgren. Främst vänder vi oss till bönder mellan ungefär 20 och 50 år och personer som är villiga att bjuda på sig själva.
De som känner sig hugade att söka kan anmäla sig via formulär fram till den tionde oktober genom att gå in på http://svenska.yle.fi/bonden. Frågor kan riktas per e-post till bonden.blogg@yle.fi eller direkt till unni.malmgren@yle.fi eller johanna.burman@yle.fi.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab