Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
25.9.2009 / Landsbygdens Folk
Investeringsstöden öppnas i medlet av oktober
Vid förhandlingarna mellan producentorganisationerna och jord- och skogsbruksministeriet för en vecka sedan kom man överens om stödobjekten vid kommande ansökningsomgång för investeringsstöd. Efter det att statsrådet antagit förordningen om styrningen av investeringsstödet torde ansökningar kunna inlämnas till TE-centralerna i medlet av nästa månad.
Det är tänkt att ansökningsomgången skall upphöra i slutet av november. Då ansökningstiden blir rätt kort kom man överens om att redan i detta skede informera om tidtabellen innan statsrådets beslut.
De objekt som kan få investeringsstöd och stödformerna samt -nivåerna är desamma som under de två tidigare ansökningsomgångarna under detta år. Som enda nya objekt går det att söka om investeringsstöd till nya gastäta spannmålssilon vid svin-, höns- och fjäderfähushållning.
Gällande de sistnämnda produktionsinriktningarna stöds annars enbart grundliga reparationer, det finns ännu ingen ansökan som skall skickas för behandling i kommissionen för att investeringsstöd till utvidgningar och nyetableringar skall kunna öppnas. Tidningen återkommer till stödobjekten och stödnivåerna efter det att statsrådet antagit förordningen.
Nästa år är det tänkt att det skulle finnas tre ansökningsomgångar med endast korta pauser mellan dessa. Den första skulle inledas genast i början av januari. Statsrådet tar även beslut om ansökningsomgångarna år 2010 i den kommande förordningen.
Startstöd för unga jordbrukare kan sökas kontinuerligt. Räntestödslån för köp av en bebyggd jordbruksfastighet kan sökas fram till den 30 november detta år. Med bebyggd fastighet avses att det på området som är föremål för köp finns minst en produktionsbyggnad som används i jordbruket. Gällande dessa markköp meddelar jord- och skogsbruksministeriet att den till räntestödslånet hittills tillhörande överlåtelseskattefriheten kommer att upphöra efter detta år.
Lån för köp av bebyggd fastighet skall alltså sökas på basis av utkast till köpebrev fram till den 30 november och slutgiltigt köpebrev undertecknas i år om man vill erhålla överlåtelseskattefriheten. Överlåtelseskatten är 4 procent av fastighetens köpesumma. Nästa år torde det fortfarande vara möjligt att få räntestöd till köp av en bebyggd fastighet, dock utan överlåtelseskattefrihet.
När det gäller startstöd för unga jordbrukare är det tänkt att överlåtelseskattefriheten även i nästa år skall kunna finnas kvar. Vid startstöd minskar ju redan nu värdet på överlåtelseskattefriheten räntestödslånets räntestöd i första hand. Om överlåtelseskattefriheten vid startstödet trots allt inte kan fortsätta i nästa år borde motsvarande summa öka beloppet för räntestöd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab