Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
25.9.2009 / Landsbygdens Folk
Beslut om LFA-stödet fattas denna vecka
Beslutet om LFA-stödet förväntas bli klart den här veckan. LFA-stödets nationella tilläggsdel betalas ut i mitten av oktober. LFA-stödet får i hela landets genomsnitt inte överskrida 250 euro per hektar.
En viss beskärning har gjorts i stödnivåerna, och stödet skulle betalas ut till 98,3 procent av maxnivån. Stödet har minskat år för år, och basdelen på A, B och C1-områdena är nu 19,66 euro per hektar. Stödnivån för C2-C4-områdena är 24,58 euro per hektar. Husdjursförhöjningen för hela landet är 78,64 euro per hektar.
Stödet till växthussektorn stiger något i Södra Finland, eftersom odlingsarealen sjunkit. Den tidigare nivån höjs med 0,5 euro per kvadratmeter, både för korta och långa odlingskulturer.
Stödet för korta odlingskulturer, 2-7 månader, är nu 4,5 euro per kvadratmeter, och för långa kulturer, över 7 månader, 11,4 euro per kvadratmeter. På C-området har odlingsnivåerna hållits oförändrade, vilket gör att de ursprungliga stödnivåerna inte ändras.
Gällande det nationella stödet för utsädesproduktion av vallväxter och stråsäd, har Finland rätt att betala ut stöd ännu 2010. Tidigare har det varit frågan om årliga beslut om villkoren för utbetalning, men Finland vill helst tillämpa samma grunder som för 2009. Det är sista året Finland har rätt att betala ut stödet om inte EU-kommissionen godkänner förlängd utbetalning, och nationellt har man redan börjat leta efter nya modeller för fortsatt understöd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab