Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
25.9.2009 / Landsbygdens Folk
Potatisen ger toppenskörd till bottenpriser
Enligt MTT:s uträkningar är produktionskostnaderna för matpotatis i dagens läge mellan 20 och 25 cent per kilo. Dagspriset för matpotatis ligger på ungefär tolv cent per kilo!
- Siffrorna talar sitt tydliga språk. Förutom de direkta produktionskostnaderna har MTT också räknat med en viss kapitalavkastning i sin kalkyl. Trots detta är lönsamheten just nu oroväckande låg.
Det här säger MTK:s potatisombudsman Antti Lavonen. Totalt odlas det potatis på 26.300 hektar i sommar. Siffran är rätt lika som den i fjol. Enda skillnaden är att det skett en förskjutning mot matpotatis.
- Arealen för stärkelsepotatis har minskat med 600 hektar, medan arealen för matpotatis har ökat med 500 hektar till 11.000 hektar. Arealen industripotatis har ökat med 100 hektar.
Årets skörd blir dessutom bra. Priset är förstås en direkt reaktion på att utbudet är stort. Lavonen hoppas att man så snabbt som möjligt kunde komma igång med export för att få den inhemska marknaden i balans.
- Under tidigare år med god skörd har vi exporterat till våra grannländer; Ryssland och Sverige i huvudsak. Vi hoppas också på mera export till de baltiska länderna och till Norge. Tyvärr är valutaläget sådant att exporten till våra grannänder inte är någon bra affär.
I Dagsmark håller Susan och Per-Erik Englund på att skörda potatis. De kan bara hålla med om att det blir en god skörd i år - och dåligt betalt.
- Kvantitetsmässig är skörden bra. Kvalitetsmässigt är den kanske inte lika bra. Det finns en del skorvskadad potatis, men framförallt är andelen stora potatisar större än vanligt. Eftersom de inte ryms inom den storleksgräns matpotatis ska ha så går de till industripotatis - till ett sämre pris.
Per-Erik Englund säger att priset är i botten och man ligger under lönsamhetsgränsen. I fjol den här tiden var priset fem till tio cent högre. Precis som Lavonen säger Englund att man borde få fart på exporten för att få bort överskottsmängderna från hemmamarknaden.
Det är flera faktorer som gör att utbudet är så stort och priset så lågt som det är nu. Den tillskottsareal på 500 hektar på matpotatissidan som kommit i år påverkar givetvis. Men den största orsaken är, tro det eller ej, en allt för bra sommar.
- Med den potatisareal vi har i Finland i dag måste det till en viss missväxt för att marknaden ska vara i balans. I år har vi inte haft några problem med växtligheten. Allt har varit perfekt. Därför är skörden större än normalt. När sorterna dessutom blir allt mer produktiva så blir det ett överutbud. Idealläget är när det av olika omständigheter kommer 20 procent lägre skörd än det optimala.
Englund påpekar också att det inte bara är potatisen där det är problem med lönsamheten just nu.
- Vi ser samma fenomen inom flera andra sektorer i lantbruket. De som odlar spannmål och frilandsgrönsaker är i samma situation. Problemet är bara det att när priserna en gång gått ner så är det svårt att få upp dem igen fastän marknaden skulle vara i balans. Köparna har vant sig vid ett lågt pris och vill hålla fast vid det.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab