Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
25.9.2009 / Landsbygdens Folk
Överskott på potatis i Europa pressar priserna
Under den senaste tiden har man kunnat läsa om kraftigt fallande matpotatispriser runt om i Europa och att danska odlare planerat att plöja ner delar av arealen för att på så vis skapa underskott och få upp priserna. Anders Olsson, verksamhetsledare för Skånes Potatisodlarförening, anser dock inte att det är så problematiskt som man kan tro.
- De flesta odlare säljer en hel del potatis på kontrakt och där är priset högre än det dagspris vi ser just nu.
Det innebär att en odlare som säljer en del av potatisen på kontrakt med ett förhållandevis högt pris och säljer en del av potatisen just nu till dagspris naturligtvis erhåller ett snittpris för hela odlingen mellan dessa belopp.
I fjol var priserna höga och de som sålde i säsong till dagspris fick bättre betalt än de priser som var på kontrakten. Det medför naturligtvis att en hel del odlare var försiktiga med att teckna kontrakt inför 2009, eftersom man hoppades på ett högre pris i säsong. Nu blev det emellertid tvärt om.
- Så är det att odla matpotatis, konstaterar Anders Olsson, man kan inte ställa in sig på ett högt pris alltid utan får då och då acceptera lite sämre betalt.
Svenska matpotatisodlare har en bättre situation just nu jämfört med kollegorna ute i Europa. Palle Jakobsen, lantbruksekonom på Agrocom i Danmark berättar att i Tyskland pressas priset av billig import från Spanien och Portugal i kombination med att matpotatisarealen ökade med 1,3 procent jämfört med 2008. I Frankrike ökade matpotatisarealen än mer till 2009, plus 6 procent och där talar lantbrukarna om den värsta situationen på många år.
Chipsfabrikerna är en stor uppköpare av potatis och det stora överskott som finns nu ute i Europa innebär att dessa har säkrat sin råvara ända till hösten 2010.
Utanför Europa har en rad länder i Nordafrika och Mellanöstern ökat sin potatisodling och därifrån kan det framöver komma potatis på export till Europa.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab