Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
25.9.2009 / Landsbygdens Folk
Tysk-franska mjölkkrav får förstärkt stöd i EU
En majoritet av EU-länderna anser att kommissionen måste göra mer för att hjälpa mjölkbönderna. Fram till tisdagen hade 19 av 27 medlemsländer anslutit sig till Frankrikes och Tysklands krav på nya stöd för mjölksektorn. Polen kommer att underteckna de fransk-tyska kraven om starkare marknadsingrepp i EU, berättade den franska jordbruksministern Bruno Le Maire efter ett möte med sin polska kollega Marek Sawicki i Warszawa.
Paris och Berlin vill frysa in det tidigare EU-beslutet om en årlig höjning av mjölkkvoterna med en procent. Dessutom kräver regeringarna högre interventionspriser och exportbidrag för smör, mjölkpulver och ost.
EU-länderna hänvisar till att den svåra marknadskrisen för mjölkprodukter hotar att utplåna familjejordbruken. EU-kommissionen kan bara inte ignorera en så stor del av sina medlemsländer. Bryssel måste reagera, säger Tysklands jordbruksminister Ilse Aigner.
Tiotusentals mjölkproducenter har gått på barrikaderna och kräver ett krismöte med EU-kommissionen. Enligt den radikala organisationen European Milk Board måste EU:s jordbrukspolitik läggas om. Bönderna står på ruinens brant, varnar EMB.
De två senaste veckorna har omfattande mjölkdemonstrationer och leveransstrejker ägt rum i snart sagt alla mellaneuropeiska länder. Under en enda dag hälldes nästan 40 miljoner liter mjölk ut på åkrar och i vattendrag.
I samband med en tysk jordbrukskonferens i Eisleben hällde demonstrerande bönder ut flera tusen liter mjölk framför konferenslokalen, ett kloster. Men mjölken hamnade i en stor fiskdamm och dödade flera ton värdefull fisk.
I Bryssel fyllde demonstranter en symbolisk mjölksjö och släckte brännande halmbalar med mjölk. Franska och tyska bönder har också blockerat Europabron mellan Frankrike och Tyskland, varefter nästan 200.000 ton mjölk tömdes ut på närliggande åkrar från gödselvagnar.
Traditionella producentorganisationer som franska FNSEA och tyska DBV har tagit avstånd från de ofta våldsamma aktionerna. Moderata producentledare är oroade över den tilltagande radikaliseringen hos mjölkbönderna i Europa.
Bonderörelsen pläderar för fredliga demonstrationer utan våldsinslag. Att tömma ut tonvis med mjölk på åkrarna från gödselvagnar är etiskt betänkligt, fastslår organisationerna. Aktionerna har inte väckt några större sympatier hos konsumenterna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab