|
25.9.2009 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen kommer mjölkbönder till mötes
EU-kommissionen vill komma mjölkbönderna ett stycke till mötes med ett åtgärdspaket för mjölksektorn. Bland annat ska kvotreglerna ändras. Kommissionen ska också få större frihet att agera snabbt på akuta kriser inom mjölksektorn.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel har presenterat ett åtgärdspaket som baserar sig på de förslag som lades fram i juli. Redan inom de kommande veckorna ska de-minimis-gränsen för de nationella stöden höjas från 7.500 euro till 15.000 euro per gård. Stödet är avsett som tillfällig hjälp för gårdar som har hamnat i oförutsedda ekonomiska svårigheter.
Fischer Boel vill också säkra kommissionen möjligheter att fatta snabbare och flexiblare beslut i krissituationer inom mjölksektorn. Hon föreslår att artikel 186 i den enhetliga marknadsorganisationen också ska täcka mjölksektorn. De flesta andra jordbrukssektorer förfogar redan över denna klausul, som ger kommissionen rätt att snabbt och obyråkratiskt besluta om erforderliga åtgärder.
I dagens situation måste rådet godkänna åtgärder som till exempel en förlängning av interventionen. Om artikel 186 också införs inom mjölksektorn, kan kommissionen omedelbart sätta in temporära motåtgärder i krissituationer.
Ett tredje förslag gäller nya regler för medlemsländernas uppköp av mjölkkvoter. I dag kan staterna köpa in lediga kvoter för att ställa den i en nationell reserv, som räknas in i medlemslandets totala kvot.
I framtiden ska uppköpta kvoter inte räknas in i den nationella kvoten. Utjämningssystemet för de gårdsspecifika mjölkkvoterna tas ur bruk, så att gårdar som överskrider sin kvot bestraffas, fastän den nationella garantimängden inte överskrids.
Detta ska fungera som en kvotsänkning. Pengarna kunde användas för omstrukturering, exempelvis som stöd till jordbrukare som drar sig ur mjölkproduktionen.
Fischer Boel vill ytterligare tillsätta en arbetsgrupp med experter från kommissionen och medlemsländerna. Avsikten är att skapa juridiska ramar för bättre och längre avtal mellan producenter och mejerier.
Målsättningen är att dämpa de snabba prisförändringarna genom en rättvisare konkurrenssituation och ett stabilare förhållande mellan utbud och efterfrågan.
Arbetsgruppen ska också utreda förutsättningarna för en terminshandel med mjölkprodukter med förhoppningen om en större öppenhet i prisbildningen genom hela kedjan.
Fischer Boel kritiserar handeln för att locka kunder till sina butiker med konstgjort låga priser på mjölk. Hennes stab ska noggrant syna prisbildningen på mjölk för att vid behov ingripa.
|
|