Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
25.9.2009 / Landsbygdens Folk
Domstolen i Haag dryftar Botniatvisten
Den internationella domstolen i Haag har öppnat förhandlingarna i tvisten mellan Argentina och Uruguay om byggandet av Metsä-Botnias massafabrik vid gränsfloden Rio Uruguay. Domstolens utslag kan dröja upp till ett halvt år.
Metsä-Botnias massafabrik startade sin produktion för cirka två år sedan. Fabriken är belägen på Uruguays sida av gränsfloden. Grannlandet Argentina hävdar att fabriken smutsar ner vattnet och luften och skrämmer bort turister. Enligt Argentinas regering har Uruguay beviljat Botnia rätt att bygga fabriken utan att förankra beslutet hos de argentinska myndigheterna. Domstolen i Haag ska nu avgöra om Uruguay har brutit mot ett avtal om den gemensamma gränsfloden.
Argentina lade förra veckan fram sina synpunkter. Enligt regeringens representant i Haag, Susana Ruiz Cerutti, har Botnia byggt en dålig fabrik på en dålig plats. Massafabriken släpper ut smuts i vattnet och luften. Föroreningarna har föranlett algblomning. Dessutom förpestas området av illaluktande utsläpp som blåser över till den argentinska sidan.
Denna vecka gick ordet till Uruguays representanter, som vände upp och ned på argentinarnas påståenden. En bra fabrik på en bra plats, kontrade Uruguays advokat Alan Boyle.
För befolkningen i Uruguay och särskilt placeringsorten Fray Bentos, innebär Botnias investering ett stort lyft. Fabriken är den största industriella investeringen i Uruguays historia. Anläggningen sysselsätter indirekt upp till 8.000 personer.
Boyle försäkrade för domstolen att fabriken inte smutsar ned floden. Den uppfyller Världsbankens krav och de standarder som gäller för massafabriker i Europa.
Oberoende miljöstudier har bekräftat att fabriken lever upp till sina löften. Fabriken har underskridit såväl de utsläppsgränser som Uruguays miljömyndigheter har fastställt, som EU:s utsläppsnormer.
Några signifikanta spår av miljöutsläpp har inte påträffats i floden. Granskarna har visserligen funnit föroreningar, men de härstammar från kloakutsläpp och läckage från jordbruket högre upp i landet.
Uruguay anklagar för sin del Argentinas regering för att blockera den viktiga bron över Rio Uruguay. Bron har varit spärrad av argentinska aktivister sedan massafabriken började byggas för tre år sedan. Aktivisterna har meddelat att de fortsätter att spärra av bron, oberoende av domstolens utslag.
Argentina kräver att Uruguay betalar kompensationer för de olägenheter och kostnader fabriken har förorsakat landet. Helst borde fabriken läggas ned, men inte ens aktivisterna tror att domstolen kommer med en sådan rekommendation.
Den internationella domstolen i Haag är FN:s högsta juridiska instans, som behandlar tvister mellan länder. Domstolens utslag är definitiva och bindande, men parterna är inte alltid villiga att följa domstolens beslut till punkt och pricka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab