|
18.9.2009 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen angriper kampanjer för lokal mat
Två nordiska kampanjer för lokalproducerad mat har hamnat i EU-kommissionens klor. Kampanjerna uppmanar konsumenterna att köpa sin mat på nära håll för att skona klimatet. Men det strider mot principerna för den fria handeln, anser EU.
Välj säsongens frukter och grönsaker, producerade i Danmark, lyder ett av råden i den danska kampanjen "1 ton mindre", som syftar till att konsumenterna ska handla klimatmedvetet. Genom att köpa lokala produkter slipper man onödiga transportutsläpp, sammanfattar broschyren.
Men klimatvänligt beteende får inte marknadsföras i det harmoniserade EU. Enligt experter som tidningen Information har talat med, strider rådet mot principerna för fri rörlighet av varor på EU:s inre marknad. Sådana råd är olagliga.
Den danska kampanjen har pågått sedan mars 2007 utan att någon har märkt att den kan förleda konsumenterna till felhandlingar. Energistyrelsen, som är den ansvariga myndigheten, har inte tänkt på att låta kommissionen syna texten i sömmarna.
Danska experter på EU-rätt anser att de till synes oskyldiga råden utan tvekan är olagliga. Det handlar om en statligt finansierad uppmaning till medborgarna att föredra regionens egna produkter.
- Uppmaningen är nationalitetsdiskriminerande. Anledningen till att EU-kommissionen inte har reagerat, är att de helt enkelt inte har uppmärksammats på kampanjen, säger Peter Pagh, professor i EU-miljörätt vid Köpenhamns universitet till Information.
I Sverige har Livsmedelsverkets nya råd för hälsosam och klimatvänlig kost redan stoppats av EU-kommissionen. Livsmedelsverkets kostråd är utformade att ta hänsyn till hälsa, klimat och miljö. De har utformats i samarbete med Naturvårdsverket och skickades på försommaren för säkerhets skull till Bryssel för kontroll. Kommissionen satte tummen ner, åtminstone tillsvidare.
Kommissionens tjänstemän måste ta sig en allvarlig funderare, eftersom de svenska kostråden är de första i sitt slag. Det saknas prejudicerande rättsfall om miljöskäl och deras avvägning mot handelshinder.
I sitt skriftliga svar konstaterar kommissionen att "den anmälda svenska texten och dess uppmuntran att köpa lokalt producerade livsmedel inte går i linje med artikel 28 i EG-fördraget".
Livsmedelsverket har tid till den 26 november att bemöta kritiken.
- Just nu undersöker vi hur vi ska svara på kommissionens synpunkter. Vi kommer att gå igenom det vetenskapliga underlaget som ligger till grund för råden och se hur vi kan förtydliga dem, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson.
- De miljösmarta matvalen har redan fått en del positiv internationell uppmärksamhet och vi är övertygade om att det här är rätt väg att gå, tillägger hon.
Enligt Livsmedelsverket står livsmedelsproduktionen för en fjärdedel av de svenska konsumenternas klimatpåverkande utsläpp. Avsikten med råden är att ge konsumenterna beslutsunderlag men också att inspirera myndigheter i andra länder, säger Andersson.
Den danska Energistyrelsen vill också kämpa vidare. Chefskonsulent Ture Falbe-Hansen menar att länder som bedriver klimatskydd måste få informera sina medborgare om CO2-konsekvenserna av deras handlingar.
- Vi tror inte att sammanhanget är så enkelt som Peter Pagh framställer, säger Falbe-Hansen. Han konstaterar att kampanjen innehåller olika råd om hur konsumenterna kan sänka sina personliga CO2-utsläpp i samband med t.ex. tvätt och transporter.
Energistyrelsen ska nu titta närmare på formuleringarna i broschyren och dryfta dem tillsammans med svenska myndigheter.
|
|