Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
18.9.2009 / Landsbygdens Folk
Handeln och industrin måste ta sitt ansvar för spannmålsodlingen
- Nu måste handeln och industrin ta sitt ansvar och inte slå ner priserna. Annars finns det risk för att den inhemska spannmålsodlingen äventyras.
Det säger SLC:s fullmäktigeordförande Stefan Thölix, som precis som många andra förtroendevalda den senaste tiden fått ta emot många samtal från bekymrade spannmålsodlare. Det är både priset och leveranssvårigheterna som satt odlarna i trångmål.
Thölix säger att det inte ligger i någons intresse att man driver spannmålsodlingen i Finland till en nivå där import blir nödvändig.
- En sådan situation gynnar varken djurproducenter eller foderindustrin. Därför är det viktigt att handeln och industrin nu verkligen tar sitt ansvar för den situation vi befinner oss i.
Thölix menar att det bör finnas en lönsamhetsbalans mellan de olika produktionsgrenarna och att det långt ankommer på handeln och industrin att den balansen finns.
- Det som vi ser nu är mycket allvarligt. Visserligen räknade staten, handeln och jordbrukspolitikerna med att det skulle bli svårigheter inom spannmålshandeln i höst. Men att problemen skulle bli så här stora och akuta hade nog ingen räknat med.
En orsak till problemen är en sak som bönderna normalt gläds över, nämligen en god skörd. Dessutom blev spannmålsarealen i sommar större än väntad.
- Vi har tidigare sagt att man ska satsa på lagringsutrymme så att man klarar sig genom den värsta ruschen på hösten. Men man vet inte om ens det hjälper. Interventionen öppnas i november och då hoppas många att handeln kommer igång. Men det råder också en osäkerhet om det finns utrymme i interventionslagren.
Thölix hoppas att handeln mellan bönder skulle aktiveras ytterligare nu. Speciell tycker han att de djurbönder som har lagringskapacitet kunde ta emot spannmål.
- Jag har nog den uppfattningen att den handeln förekommer i rätt stor omfattning i Österbotten. Senast det var en prisdal på spannmålspriserna började en börs för handel gårdarna emellan utvecklas och de kontakter som skapades då finns nog kvar. Men som läget är nu bör den handeln aktiveras ytterligare.
Stefan Thölix säger att alla användningsmöjligheter då det gäller spannmål måste utredas och nämner bland annat etanoltillverkning och annan energianvändning.
Med tanke på framtiden säger Thölix att det härefter är oerhört viktigt med kontrakt.
- Det är nog kontrakt som gäller härefter. Kontrakt som innehåller både pris och mängd. Som jag ser det så är det verkligen en risktagning att odla utan kontrakt.
Också Stig Simons, ordförande för ÖSP:s spannmålsutskott, nämner handeln och industrin på frågan om var lösningen till dagens situation står att finna.
- Nog verkar det som om de utnyttjar situationen. Så här litet som de betalar kan spannmålen inte vara värd.
Simons menar att man i första hand nu borde få bort stora mängder från marknaden för att få upp priserna.
- På ett eller annat sätt måste vi få ner de mängder som nu finns på marknaden. Antingen på export eller till energi. Enda sättet att få upp priset nu är att minska utbudet.
I Närpes har flera växthusanläggningar i höst gått över till spannmål som bränsle. Simons säger att det i det här skedet mest verkar som om folk prövar på för att se hur det fungerar.
- Än så länge är det här i en mindre skala. Åtminstone för tillfället ser det inte ut att bli någon större försäljningskanal.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab