Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
18.9.2009 / Landsbygdens Folk
26 miljoners jordbruksstöd tas ur ålänningars egen ficka
På Åland har det uppstått het politisk debatt om att landskapet åren 2001-2013 ur egen ficka betalar 26 miljoner euro i jordbruksstöd i stället för att låta staten stå för fiolerna.
Särskilt socialdemokraterna har också kritiserat att landskapsregeringen överfört 3,7 miljoner euro av miljöstödet till vanligt LFA-stöd. Men överföringen får kraftigt stöd från Ålands Producentförbund.
- Det är bra att man använde pengar som annars inte skulle ha gått åt, så att de åländska jordbrukarna får samma stöd på 200 euro per hektar som kollegerna i övriga Finland, betonar ÅPF:s viceordförande Jan Salmén, som också sitter i Ålands lagting som representant för centern.
Också landskapsregeringen själv har i enad front försvarat sitt beslut från i somras av flytta över miljöstödspengar till LFA-stödet.
- Men betydligt mer pengar handlar det om när Åland tog över beslutanderätten om LFA-stödet och samtidigt också största delen av kostnaderna. Under de två programperioderna 2000-2006 och 2007-2013 har det hittills handlat om 26 miljoner euro.
Det är pengar som landskapet betalar ur egen ficka, eftersom beloppet inte ingår i den årliga klumpsumma som Åland får när staten returnerar största delen av de skatter som ålänningarna betalat in till rikets kassa.
- Landskapsregeringen har tagit över en stödform som är dyr att finansiera, medan staten har sparat in motsvarande kostnader, konstaterar tf landskapsagronom Sölve Högman i Nya Åland, som var först med nyheten om att ålänningarna själva måste betala lantbrukarnas LFA-stöd.
Orsaken till att det blivit så här är att man från åländsk sida ville ta över behörigheten från staten för att "vinna maximalt manöverutrymme" som Högman formulerar saken.
Ålänningarna ville alltså ha makten och friheten att så mycket som möjligt anpassa LFA-stödet till åländska förhållanden. Samtidigt tog landskapet också på sig kostnaderna för detta. Makten över LFA-stödet flyttades över till Åland år 1999.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab