Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
11.9.2009 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen avspisade ländernas krav på nya mjölkstöd
EU:s jordbruksministrar stötte på granit i Bryssel med sina fordringar på högre interventionsstöd och exportbidrag för mjölkprodukter. Vid måndagens rådsmöte avvisade agrarkommissionär Mariann Fischer Boel blankt kraven på nya mjölkstöd och ett stopp för höjda mjölkkvoter. Enligt Fischer Boel kan EU inte tvärvända från sin kurs, i synnerhet i ett skede då mjölkmarknaden visar de första spirande tecknen på en återhämtning.
Tyskland och Frankrike upprepade igen en gång sitt krav att höstens beslut om en årlig höjning av mjölkkvoterna med en procent ska tas tillbaka. Österrike, Portugal, Ungern och Slovakien anslöt sig till kravet. Men Fischer Boel rörde sig inte en millimeter.
EU-kommissionen och det svenska ordförandeskapet hade redan före mötet tillbakavisat de tyska och franska kraven. Enligt kommissionen stannar mjölkproduktionen i EU i vilket fall som helst fyra till fem procent under kvoten. Prognoserna för mjölkåret 2009/2010 tyder inte på någon förändring i detta hänseende. En infrysning av kvottaket skulle därmed förbli verkningslös.
Med sina krav på högre interventionsstöd och exportbidrag för mjölkprodukter kunde Tyskland och Frankrike uppbringa ett brett stöd hos medlemsländerna. Sexton länder, bland dem Finland, var beredda att stöda fordringarna.
Men också på denna punkt var Fischer Boel hård. Hon konstaterade att kraven är alltför högt uppskruvade. En höjning av exportbidragen för smör, mjölkpulver och ost utan att snedvrida marknaden är en spagat som inte lyckas, fastslog hon. Det vore ett slöseri med pengar och kommer överhuvudtaget inte i fråga, tillade Fischer Boel.
Enligt agrarkommissionären sitter kommissionen inte och rullar tummar. En katalog med åtgärder presenterades på sommaren och de ska nu sättas i verket. Flera medlemsländer anser att instrumenten inte är tillräckligt effektiva, men Fischer Boel är inte beredd att gå längre än förslagen i åtgärdskatalogen tillåter.
Kommissionen föreslår bland annat att utjämningssystemet för de gårdsspecifika mjölkkvoterna tas ur bruk, så att gårdar som överskrider sin kvot bestraffas, fastän den nationella garantimängden inte överskrids. Detta skulle fungera som en kvotsänkning, åtminstone i länder som producerar mycket mjölk. Pengarna kunde användas för att stöda jordbrukare som drar sig ur mjölkproduktionen.
Medlemsländernas möjligheter att hjälpa gårdar med ekonomiska svårigheter föreslås förbättras genom att höja de-minimis-gränsen för de nationella stöden från 7.500 euro till 15.000 euro per gård.
Kommissionen vill därtill öka övervakningen av prisbildningen inom livsmedelshandeln. Om myndigheterna misstänker hemliga prisöverenskommelser mellan affärskedjorna, ska detta stävjas med alla de möjligheter som konkurrenslagstiftningen medger.
Krisen inom mjölksektorn kommer att tas upp på nytt vid jordbruksrådets möte i oktober, då kommissionen ska presentera en ny kvartalsrapport.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab