Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
11.9.2009 / Landsbygdens Folk
Begränsade möjligheter för 15.000 euro i direktstöd
Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) lät vid ministermötet i Bryssel i måndags förstå att EU-kommissionen snarast kommer att besluta om de minimis-stödet. Men stödet kommer endast att ha en begränsad inverkan; redan utbetalt direktstöd ifjol och i år måste dras av från summan på 15.000 euro, eftersom den treåriga granskningsperioden löper från 2008 till 2010. Hittills utbetalda stöd måste beaktas. Enligt regeringens budgetproposition har Finland fullmakt att använda 40 miljoner euro i direktstöd till alla producenter för att avvärja den ekonomiska krisen.
I övrigt var behållningen av måndagens jordbruksministermöte mager, även om minister Anttila ville låta förstå att EU-kommissionen kommer att intensifiera åtgärderna för att avvärja mjölkkrisen. Trots att mjölkkrisen är ett faktum, betonade minister Anttila att det finns vissa tecken på att producentpriserna har stabiliserats.
Anttila var i Bryssel mån om att signalera att Finland inte hör till de åtta länder som utmanat EU-kommissionen för otillräckliga åtgärder. De finländska politikerna vill inte äventyra tillämpningen av Finlands undantag i hälsogranskningen, bland annat rätten till produktionsbundet stöd om tio procent.
Finland förväntar sig nu att EU-kommissionen intensifierar användningen av de tillbudsstående medlen när det gäller mjölken: intervention, exportstöd och ökad marknadsföring. Uppfattningarna om huruvida interventionspriset för mjölk borde höjas gick dock isär under diskussionen vid måndagens ministermöte. Finland kräver särskilt höjt exportstöd för ost.
Statsminister Matti Vanhanen (c) ifrågasatte i samband med senaste toppmöte i Bryssel i juni avskaffningen av mjölkkvoterna år 2015. Anttila var i måndags noggrann med att betona att Finland inte vill rucka på principerna för hälsogranskningen av den gemensamma jordbrukspolitiken, även om det kan finnas ett visst spelrum vad gäller tidtabellen, och efterlyste istället en långsiktig strategi vad gäller mjölkförsörjningen efter år 2015.
Minister Anttila var också särdeles försiktig i sina kommentarer gällande prisbildningen för livsmedel.
- Vi är alla är lika förundrade över att konsumentpriserna inte sänks då producentpriserna sjunker. Men man kan inte befalla hur den fria marknaden ska fungera.
Anttila ställer sina förhoppningar till den utredning av produktionskedjan och prisbildningen av livsmedel som Näringslivets forskningsinstitut ETLA ska förelägga vid slutet av året.
Hon framförde dock Finlands ståndpunkt att det är utmanande att uppnå livsmedelssäkerhet i ett fritt marknadsläge och påkallade reglering av marknaden för att förebygga nästa kris. Anttila skulle gärna se att man vid behov ingriper i EU:s konkurrensregler gällande dominerande marknadsställning för att möjliggöra interventioner i prisläget.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab