Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
11.9.2009 / Landsbygdens Folk
Ny tidtabell för Doharundan
WTO-förhandlingarna ska sparkas igång på nytt med sikte på ett världshandelsavtal nästa år. Det beslöt handelsministrarna från 35 länder under ett möte i New Delhi.
Det informella ministermötet i New Delhi arrangerades av Indiens regering som förkunnade att ministrarna har enats om att återuppta samtalen. Detta kan betecknas som ett genombrott, bedömde Indiens handelsminister Anand Sharma.
WTO:s generalsekreterare Pascal Lamy välkomnade nystarten, men varnade parterna för alltför mycket optimism. Han konstaterade att meningsskiljaktigheterna mellan USA och de så kallade tröskelländerna kvarstår och måste lösas.
De 35 tongivande WTO-länderna deltog i den informella ministerträffen senaste vecka. Delegationerna uttryckte sin oro över protektionistiska tendenser. Med tanke på läget inom världsekonomin vore det synnerligen viktigt att nå enighet om ett avtal.
Underhandlarna från alla 153 WTO-länder ska samlas i WTO-högkvarteret i Genève den 14 september. Mötets viktigaste uppgift blir att sammanställa en tidtabell för de förestående förhandlingarna. Några sakfrågor diskuteras inte.
Enligt EU:s handelskommissionär Catherine Ashton vore det möjligt att nå ett avtal redan före nästa sommar, om ett planerat ministermöte i december faller väl ut.
I slutet av september är parterna redan klokare. Då arrangeras ett toppmöte i Pittsburgh för G-20-länderna. I samband med detta toppmöte måste USA-presidenten Barack Obama bekänna färg och visa hur intresserad han är av ett WTO-avtal.
Inom WTO bedömer man att Doharundan inte prioriteras särskilt högt av Obama-administrationen. Bland demokraterna kan protektionistiska tendenser skönjas och det finns politiker i Obamas led som betecknar Doharundan som ett arv från föregångaren George W Bush.
Redan i New Delhi märktes differenser mellan USA och övriga delegationer om sättet att föra förhandlingarna vidare. USA kräver bilaterala samtal med sina viktiga handelspartner Indien, Brasilien, Kina och Sydafrika, som uppmanas att lägga sitt sista bud på bordet.
Först därefter skulle USA vara redo att gå vidare och lägga fram ett nytt förhandlingsbud. Men Indiens handelsminister Anand Sharma avvisade omedelbart kravet.
Doharundan avbröts senaste sommar till följd av meningsskiljaktigheter mellan USA och Indien om skyddstullar för Indiens jordbruk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab