Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
11.9.2009 / Landsbygdens Folk
Svinpriserna förväntas fortsätta neråt
Priset på slaktsvin kan påverkas negativt av de låga spannmålspriserna, berättar Tomas Långgård, ordförande för SLC:s slaktdjursutskott. Långgård ser ingen snar förändring på den sjunkande pristrenden.
- Det finns enligt slakterisektorn ett tryck på att sänka priserna, eftersom spannmålen är så billig. Slakterierna använder sig av spannmålspriserna då täckningsbidragskalkylen räknas ut, men vi kan inte producera spannmål så billigt. Många gårdar använder egenproducerad spannmål, och endast ett mindre antal gårdar köper in spannmålen.
Enligt Långgård skulle det därför vara rättvisare ifall spannmålens produktionspris beaktades i kalkylen. Däremot är inte spannmålspriserna det enda problemet för svinproducenterna. Inte heller futurerna talar för någon prisuppgång.
- Exporten drar också dåligt för tillfället. Samtidigt importeras 40-50 miljoner kilo svinkött per år till Finland, då vi skulle klara oss med en bråkdel av den mängden.
I Kina har produktionen stigit med omkring 3 procent. Eftersom volymerna är så stora påpekar Långgård att marknaden påverkas redan av en ökning på någon procent.
- I Finland har svinproduktionen sjunkit med 4-5 procent, vilket man förväntade sig att skulle märkas i priserna. Förändringen har däremot inte märkts. Samtidigt är det fortfarande trångt med smågrisar, och på A-gruppens område har det funnits ett överskott sedan länge.
Även svininfluensan har påverkat priserna.
- Åtminstone globalt sett och i synnerhet i Amerika märks en försiktighet, också på södra halvklotet där svininfluensan hunnit längre. Det är beklagligt att influensan inverkar på konsumtionen av svinkött trots att de två inte har något samband.
När det kommer till prissättningen i Finland tycker Långgård att handeln har för stor makt.
- I och med momssänkningen i oktober kommer det säkert att fortsättningsvis vara svårt att få upp producentpriserna, eftersom butikspriserna noga kommer att övervakas så att de inte stiger. Förädlingsindustrin borde helt enkelt ta åt sig mera makt och arbeta för rättvisa producentpriser istället för att räkna på när det finns utrymme att sänka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab