Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
4.9.2009 / Landsbygdens Folk
Mjölkkvothandeln släpps fri på C-området
Jord- och skogsbruksministeriets delegation för mjölkkvoter föreslår enhälligt att handeln med mjölkkvoter släpps fri på C-området, det vill säga mellersta och norra Finland från och med den 1 oktober. Våren 2008 fattades ett motsvarande beslut om kvothandeln på A- och B-områdena.
Enligt förslaget ska hela kvothandeln inom handelsområdet 2 (det vill säga stödregionerna C1 och C2) och handelsområdet 3 (stödregionerna C2 norra, C3 och C4) ske mellan producenterna. Handelsområdena ändras inte.
- Inom delegationen ansåg vi att det var rätta läget att gå in för det här, eftersom handeln med administrativa kvoter har mattats av och kvotpriserna på den fria marknaden har börjat sjunka, säger SLC:s representant i mjölkkvotsdelegationen Mats Nylund. Staten får nämligen inte köpa upp kvoter, bara förmedla dem.
Som det ser ut nu har genomsnittspriset inom den fria handeln sjunkit till cirka sex cent per liter, som ligger rätt så nära dagens administrativa pris på fyra cent.
- Priset varierar visserligen, inom de tre österbottniska landskapen ligger det ännu kring 7 cent, uppger Mats Nylund. Vi kommer dock noggrant att följa upp om det blir kraftiga prishöjningar eller överföringar från en region till en annan.
Höstens administrativa handelsomgång på C-området blir således den sista. Tiden för handelsomgången går ut 30 september då anbuden också måste vara inne.
Beslutet innebär alltså också att kvotpriset i fortsättningen bestäms helt enligt efterfrågan och utbud. De oanvända eller osålda kvoterna förs till reserven utan ersättning. De ges sedan gratis vidare till producenter inom samma TE-centrals område enligt de gällande kriterierna.
- Uppfattningen är att de kvoter som producenterna bjuder ut nu i september för administrativ handel ännu går åt, säger konsultative tjänstemannen vid jord- och skogsbruksministeriet Pekka Sandholm. Det finns dessutom en möjlighet att flytta dem från en TE-central till en annan. Förordningen kan också utformas så att vi får förmedla de kvoter vi har fått in, fastän tiden för att bjuda ut kvoter till administrativ handel gått ut.
Jord- och skogsbruksministeriets förordning om mjölkkvoter kommer att ändras utgående från delegationens förslag. Förordningen träder i kraft så fort som möjligt.
På sitt möte förra veckan förde också mjölkkvotsdelegationen en diskussion om att eventuellt införa stödtak för de enskilda gårdarna på de nordligaste stödområdena. Anledningen är planer hos några mjölkproducenter i söder att anlägga stora mjölkgårdar med 1.000 platser på C4-området.
- Som läget är i dag skulle de få rätt till det nordligaste mjölkstödet, förklarar Mats Nylund.
En mjölkgård med tusen kor skulle kunna uppnå en stödnivå på cirka 1,5 miljoner euro per år.
- Men saken är ju att det aldrig varit meningen med det nordliga stödet att flytta mjölkproduktionen söderifrån norrut, säger Mats Nylund och tillägger:
- Fastän vi måste medge att den allmänna utvecklingen har gått åt det hållet. Det nordliga stödet är emellertid avsedd att bevara produktionen på C-området.
Enligt Mats Nylund är det viktigt att komma ut med planerna på att eventuellt införa stödtak för mjölkproduktionen på de enskilda gårdarna åtminstone för de nordligaste stödområdena, så som är fallet för övrig husdjursproduktion.
- Det är ju också viktigt för de producenter som hyser planer på att anlägga ny produktion, att de hinner ompröva dem.
Hittills har det inte varit aktuellt med stödtak, eftersom kvoterna i norr har varit så dyra att de utgjort en naturlig broms för sådana här spekulationer, men nu är läget alltså ett annat.
- Spelreglerna ska vara klara, alla får bygga vad de vill, men vi ska inte riskera det nordliga stödets framtid genom att främja sådana här jätteprojekt, slår Mats Nylund fast.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab