Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 8.5.2024
 Grattis Åke
4.9.2009 / Landsbygdens Folk
40 miljoner får styras till de minimis-stöd nästa år
Ministrarna kom förra veckan i budgetrian överens om att 40 miljoner euro av fullmakten för nationellt stöd till jordbruket får användas som tilläggsstöd. Det handlar om stöd enligt förslaget i EU-kommissionens mjölkrapport om att höja medlemsländernas lov att betala de minimis-stöd på högst 15.000 euro under tre år.
Besluten om hur fullmakten används fattas under förhandlingarna mellan producentorganisationerna och statsmakten om det nationella stödpaketet för nästa år. Till saken hör att det först måste komma ett officiellt förslag från kommissionen för att det ska bli möjligt att gå vidare med frågan på EU-nivå.
Utöver det här enades regeringen om att bereda åtgärder för att förbättra likviditeten hos jordbruksföretag i ekonomiskt trångmål. Vilka åtgärderna blir kommer regeringen att behandla under oktober.
En annan åtgärd är att från och med skatteåret 2010 blir det möjligt för jordbrukarna att låta beskatta hela gårdsbrukets beskattningsbara inkomst som förvärvsinkomst. Det här fattade regeringen ett principbeslut om redan i början av det här året.
Vidare har regeringen kunnat enas om att reservera 12,5 miljoner euro i stöd för utbyggnad av datakommunikationsförbindelser i glesbygdsområdena. Därutöver fattade regeringen i samband med budgetförhandlingarna beslut om att stöda förnybar energi med sammanlagt 74,1 miljoner euro. Av det beloppet finns 10 miljoner till förfogande redan i år.
Nästa år tas dessutom en ny stödform i form av garantipriser för vindkraft och elektricitet från biogas i bruk. Regeringen bereder lagförslagen och lämnar dem till riksdagen under hösten.
De mindre reformerna i avbytarordningen som social och hälsovårdsministeriet föreslagit i sitt budgetförslag behandlades under budgetrian, men omsorgsminister Paula Risikko (saml) fick inte sin vilja igenom. Däremot kom förslaget om renskötarnas semesterförsök för en årskostnad på cirka 300.000 euro med i budgetpropositionen. Det förslaget hade finansministeriet också försökt slopa, men med hänvisning till att semesterförsöket uttryckligen nämns i regeringsprogrammet kom det med i alla fall.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab