Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
4.9.2009 / Landsbygdens Folk
Budgetramarna sätter gränser för förbättringar inom jordbruket
Svängarna i regeringens budgetria visar igen en gång att budgetramarna är mer eller mindre heliga, kommenterar SLC-basen Holger Falck resultatet av budgetrian förra veckan.
- Det betyder att vi måste söka lösningar som förbättrar jordbrukets verksamhetsförutsättningar med de medel som finns inom ramarna, säger SLC-ordföranden. De 40 miljoner euro vi har fått in via skrivningarna som godkändes i budgetrian kommer ju från medlen till det nationella stödet under de kommande åren, det är alltså inte fråga om nya pengar. Dessutom vill jag påminna om att ett officiellt beslut måste fattas inom unionen och därtill hörande regelverk bli klart för att medlen ska kunna användas på avsett sätt.
- Utöver det skulle det finnas behov av skattepolitiska beslut och finansieringslösningar för att underlätta läget för de gårdar som ligger ekonomiskt illa till, fortsätter Holger Falck. En skrivning om detta gick visserligen igenom i budgetrian, men det är ännu ingen garanti för konkreta åtgärder fastän det är ett steg i rätt riktning.
De förslag som skrivningen avser bereds före utgången av oktober.
- I det sammanhanget är det emellertid deprimerande att flera väl underbyggda förslag om lättnader som behandlats inom lönsamhetsarbetsgruppen för jordbruket antingen torpederas av EU-kommissionen som statsstöd eller så av ministrar på hemmaplanet som är svagt insatta i själva substansen. Då är det svårt att få nödvändiga beslut till stånd för näringen.
Holger Falck nämner som ett exempel förslaget om halvering av skulderna vid uträknandet av nettoförmögenheten i beskattning av jordbrukare och andra näringsidkare.
- Det skulle ha underlättat situationen kännbart för företag som investerat mycket under senare år. Förslaget strandade i alla fall i det här skedet närmast på grund av att en del ministrar trodde sig veta att åtgärden skulle leda till spekulation med mer skulder för lindrigare beskattning. Själv har jag svårt att inse logiken i det resonemanget.
SLC-ordföranden konstaterar att det blir en tuff utmaning att arbeta fram förslag som går hem hos hela regeringen.
- Dessutom tvingas vi konstatera att nödvändiga åtgärder för att förbättra läget inom hela skogsklustret i praktiken lyser med sin frånvaro i budgetförslaget trots vackra löften tidigare under året. Besluten borde tas nu under hösten för att säkerställa skogssektorns framtid i vårt land, säger Holger Falck.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab