Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
4.9.2009 / Landsbygdens Folk
Spannmålsskörden kan stiga till 4,4 miljarder kilo
Den totala spannmålsskörden kan stiga till rentav 4,4 miljarder kilo, om skördeväderleken fortsätter att vara gynnsam. Det skulle vara ca 160 miljoner kilo mer än hösten 2008. Detta förutspår Tike, Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral i sommarens andra och sista preliminära skördeprognos. Den slutgiltiga skördestatistiken blir klar i januari 2010.
Under tillväxtperioden 2009 har värmen och fuktigheten i genomsnitt varit lämplig för odlingsväxternas utveckling. Värme- och fuktighetsförhållandena har varit särskilt gynnsamma i norra Österbotten och Kajanaland, men de regionala skillnaderna är mycket små.
Spannmålsskörden väntas bli god både vad gäller kvantiteten och kvaliteten. Skördeperioden har emellertid först kommit igång, och således kan situationen förändras. I den nu publicerade andra skördeprognosen har den väntade spannmålsskörden stigit till 4,4 miljarder kilo från den i slutet av juli publicerade prognosen där spannmålsskörden uppskattades till 4,3 miljarder kilo.
Brödspannmålsskörden väntas totalt öka med ca 85 miljoner kilo jämfört med föregående år. Detta beror på den ökade odlingsarealen för vårvete och på att hektarskörden ökar med ca 500 kilo. Höstveteskörden är nästan en tredjedel mindre än året innan.
Den förväntade hektarskörden för råg räcker inte till att täcka nedgången i den förväntade skörden till följd av den minskade odlingsarealen. Rågskörden blir antagligen 25 procent mindre än året innan.
Den totala brödspannmålsskörden närmar sig redan en miljard kilo.
Hektarskörden för korn håller sig på fjolårets nivå, men den totala skörden stiger troligen med ca 50 miljoner kilo på grund av den ökade odlingsarealen. Den nästan fördubblade arealen för blandsäd höjer den förväntade skörden med ca 27 miljoner kilo. Havreskörden sjunker enligt prognosen med några miljoner kilo.
Foderspannmålsskörden väntas stiga till ca 3,4 miljarder kilo.
Hektarskörden för rybs väntas vara ca 150 kilo större än förra sommaren, vilket i kombination med den ökade odlingsarealen innebär en ökning på nästan 50 procent. Den totala skörden torde stiga till över 100 miljoner kilo. Raps väntas ge en ännu större hektarskörd än rybs i höst. Rapsskörden stiger med nästan 20 procent, även om dess odlingsareal har minskat något från senaste höst.
Nedgången i sockerbetsarealen har brutits, och den väntade sockerbetsskörden i höst uppgår till närmare 570 miljoner kilo. Även hektarskörden och odlingsarealen för ärter har ökat rejält.
Skörden av torrhö och ensilage är något bättre än i fjol, vilket så gott som uteslutande beror på en bättre hektarskörd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab