Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
4.9.2009 / Landsbygdens Folk
Stora lager belastar globala mjölkmarknaden
Världsmarknadspriserna för mjölkprodukter stannar tillsvidare på en låg nivå. Efterfrågan börjar öka, men de stora lagerbestånden i USA och EU inverkar sänkande på priset, fastställer det amerikanska jordbruksministeriet USDA.
Enligt USDA:s beräkningar har EU fram till medlet av augusti stödköpt 78.000 ton smör och 207.000 ton skummjölkspulver. Den amerikanska regeringens stödköp uppgick vid samma tidpunkt till sammanlagt 126.000 ton.
Fastän de statliga lagerbestånden kan förefalla små i förhållande till den totala produktionsmängden, utgör de en belastning för världshandeln, fastställer USDA.
Storleken av EU:s smörlager i medlet av augusti motsvarar i själva verket tio procent av den totala mängden smör som saluförs globalt av alla exportländer tillsammans. Ännu högre är andelen för skummjölkspulver. EU lagrar för närvarande 17 procent av den totala handelsmängden. USA står för ytterligare 11 procent.
Dessa lagerbestånd kommer länge att fungera som en buffert mot stigande världsmarknadspriser. Situationen skärps ytterligare om EU och USA fortsätter med stödköpen under de kommande månaderna.
Båda handelsblocken avyttrar därtill bestämda mängder på världsmarknaden med hjälp av exportbidrag. Dessa subventioner förstärker trycket på världsmarknadspriset.
EU-kommissionen beslöt senaste vecka att köpa in ytterligare 22.553 ton skummjölkspulver och 381 ton smör i intervention. Enligt kommissionen utgör interventionslagren för skummjölk nu 232.000 ton.
De offentliga lagren för smör uppgår till cirka 79.000 ton. Därtill har 127.000 ton smör lagrats in med privata lagringsstöd. Enligt kommissionen har interventionerna bidragit till att stabilisera EU:s interna priser sedan årsskiftet. Exportbidragen har förblivit oförändrade.
Avräkningspriserna för mjölk inom EU förefaller att ha stabiliserats till en genomsnittlig nivå av 25 cent per kilo, konstaterar kommissionen. EU:s exportandelar för mjölkprodukter har också förblivit tämligen stabila.
Den amerikanska exporten har i sin tur lidit av den svaga dollarn. I stället har Australien och Nya Zeeland ökat sina andelar på världsmarknaden. Världsmarknadspriserna har varit tämligen stabila den senaste tiden, fastställer kommissionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab