Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
11.1.2002 / Landsbygdens Folk
Skogsförbättringsmedel användes flitigt
Skogsägarna i Svenskfinland skötte sina ungskogar bra under det senaste året. Det visar de färska siffror över utförda arbeten på Kustens skogscentrals område som föredragande forstmästare Greger Erikslund presenterar.
- Under fjolåret utbetalades stöd för vård av ungskog för 5 060 hektar. Dessutom väntar en del utförda arbeten på finansieringsbeslut och utbetalning. De utförda arbetena börjar vara i samklang med våra målsättningar. 6 000 hektar ungskog hade vi siktat på att med stöd vårda under det gångna året, och vi har klart höjt de verkställda arealerna från föregående år.
Greger Erikslund förmedlar fler glädjande nyheter. Det är fr.o.m. årsskiftet lättare att få ungskogsvården klassad som svårt objekt. Det betyder att det för skogsägaren är lättare att få en högre ersättning per utförd areal.
- Ifjol utbetalades på Kustens skogscentrals område 12,6 miljoner mark i skogsförbättringsstöd och -lån, varav lånen utgjorde en bråkdel av summan. Jämfört med året innan är det en ökning om 2,2 miljoner mark, berättar Erikslund.
- Svenskfinland har varit bra på rotrötebekämpning under det gångna året. Det är i kustregionerna de stora problemen med rotrötan finns, och det är också där statliga medel har kommit mest till användning för ändamålet. Hela 2 000 hektar har fått statlig hjälp för detta viktiga arbete.
- Ett högaktuellt mål för statliga bidrag är de stormskadade skogar som måste förnyas.  Grundförbättring av skogsbilvägar är ett arbetsslag som kommer att synas väl i årets finansiering.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab