UTLÅTANDE
26.8.2009
Arbets- och näringsministeriet
PB 32
00023 STATSRÅDET
Begäran om utlåtande, 3.7. 2009, Dnr 2058/020/2009
FÖRSLAG TILL BESTÄMMELSER GÄLLANDE LAGRING AV AMMONIUMNITRAT PÅ JORDBRUKSGÅRDAR
Innehåll
Bestämmelserna gällande ammoniumnitrat föreslås ingå som bilaga i förordningen gällande säkerhetskraven för industriell hantering av farliga kemikalier, som är under beredning. Bestämmelserna, som grundar sig på kraven i nuvarande bestämmelser, är tudelade: allmänna krav och specialkrav för förvaring av ammoniumnitrat på lantgårdar. Kraven gäller bl.a. byggnader och förvaringsutrymmen, brandsäkerhet och säkerhetsavstånd.
SLC:s åsikt
SLC har tagit del av utkastet till bestämmelser gällande lagring av ammoniumnitrat på lantgårdar och önskar framföra följande synpunkter:
SLC framhåller att användningen av ammoniumnitrat som gödselmedel är vanligt inom jordbruket i EU. Det är mycket viktigt, bl.a. av konkurrens-, miljö- och arbetstekniska skäl, att även de finländska jordbrukarna har möjlighet att använda ammoniumnitrat som gödselmedel i odlingen. Därför måste bestämmelserna ses över och blir sådana att det är praktiskt möjligt att på gårdarna använda, lagra och hantera ammoniumnitrat.
Bestämmelserna i övriga EU gällande lagring på gårdar varierar, men är i allmänhet mindre strikta än de bestämmelser som nu föreslås gälla i Finland. T ex i Storbritannien är det möjligt att lagra ammoniumnitrat utomhus på lastpallar. I Finland lagras handelsgödseln oftast just på det sättet med presenning på. Enligt förslaget skulle det inte vara möjligt att lagra ammoniumnitrat på detta sätt i Finland. Enligt Yaras produktinformation i Storbritannien (www.yara.co.uk) ”Guidance for the storage and handling of ammoniumnitrate on farm in the UK” framgår det också att lagringsmängder mellan 1-24 ton ammoniumnitrat inte omfattas av några särskilda bestämmelser.
SLC accepterar inte att bestämmelserna I Finland nu föreslås bli striktare än t ex i Storbritannien. I promemorian (2.7.2009) som åtföljer bilagan över de föreslagna bestämmelserna finns det t.ex. ingen jämförelse över bestämmelserna inom olika länder. På grund av att gödselmarknaden i Finland fungerar bristfälligt är det viktigt att man gör allt för att förbättra konkurrensen inom gödselmarknaden och inte istället bygger upp konkurrenshinder mellan de olika EU-länderna.
Trots att vikt bör fästas på säkerhetsaspekterna, så anser SLC att kraven är för omfattande och detaljerade. I praktiken innebär förslaget för de flesta gårdar, att man inte utan avsevärda tilläggskostnader kan uppfylla de föreslagna kraven.
SLC anser därför enligt följande:
Allmänna krav som berör gårdar
· Man bör ännu noggrant undersöka om det är möjligt att lagra ammoniumnitrat utomhus enligt exemplet från Storbritannien.
· Lagring av ammoniumnitrat i storsäckar på lastpallar bör vara tillåtet. Gödsel lagras vanligtvis på lastpallar för att undvika att fukt tränger in i säckarna. Lagring på lastpallar underlättar även hanteringen och flyttandet av säckarna.
· Kravet på åskledare för lagerbyggnaden kan ifrågasättas och torde i praktiken ha rätt liten inverkan på brandsäkerheten. Åskledare saknas på de flesta existerande lagerbyggnader och förorsakar tilläggskostnader för gårdarna.
Specifika krav för lagring på gårdar
· Lagringsmängden (förslag 30 ton) av ammoniumnitrat bör beakta också de större gårdarnas (över 100 ha) behov och höjas märkbart från nuvarande förslag. Lagringstiden på 6 månader måste beakta att det vanligtvis kan bli några gödselsäckar över vid sådden. Till denna del bör man vara flexibel och tillåta lagring till nästa år (1 år).
· Lagring i byggnader av trä (klass P3), är tillåtet vilket är bra men kravet om särskild lagerbyggnad endast för ammoniumnitrat är mycket strängt. Många har en gårdsverkstad vägg i vägg med lagerbyggnaden. Förvaring av maskiner och fordon i samma utrymme måste också kunna ske på vissa fastställda villkor.
· Enligt förslaget måste golvet vara av betong eller annat icke brännbart material. Även sand- och grusgolv bör godkännas.
· Enligt förslaget borde avstånd till bostadsbyggnad vara minst 125 m och avstånd till allmän väg (kulkuväylä) minst 90 m vid lagring av högst 30 ton ammoniumnitrat. Dessa säkerhetsavstånd är oskäligt långa och kunde något minskas. Det bör också definieras noggrannare vad som avses med allmän väg. För små vägar får inte definieras som allmän väg för i så fall försvårar också det lagringen på ett orimligt sätt. Noggrannare säkerhetsbedömning kunde ske i samarbete med brandskyddsmyndigheterna.
· Tillfällig lagring av ammoniumnitrat vid åker bör vara möjlig. Praktiskt tillämpbara regler för detta bör ingå i bestämmelserna.
SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND
Tage Ginström Rikard Korkman
verksamhetsledare ombudsman