26.8.2009 1(2)
UTLÅTANDE
SLC/ Rikard Korkman
FÖRSLAG TILL BESTÄMMELSER GÄLLANDE LAGRING AV AMMONIUMNITRAT
Referens: Arbets- och näringsministeriets bilageutkast (2.7.2009) gällande lagring av ammoniumnitrat
Innehåll
Bestämmelserna gällande ammoniumnitrat föreslås ingå som bilaga i förordningen gällande säkerhetskraven för industriell hantering av farliga kemikalier, som är under beredning. Bestämmelserna, som grundar sig på kraven i nuvarande bestämmelser, är tudelade: allmänna krav och specialkrav för förvaring av ammoniumnitrat på lantgårdar. Kraven gäller bl.a. byggnader och förvaringsutrymmen, brandsäkerhet och säkerhetsavstånd.
NSP:s åsikt
NSP har tagit del av utkastet till bestämmelser gällande lagring av ammoniumnitrat (N34) på lantgårdar och önskar framföra följande synpunkter:
NSP framhåller att användningen av ammoniumnitrat som gödselmedel är vanligt inom jordbruket i EU. Det är mycket viktigt, bl.a. av konkurrens-, miljö- och arbetstekniska skäl, att även de finländska jordbrukarna har möjlighet att använda ammoniumnitrat i odlingen. Det är därför mycket välkommet att bestämmelserna ses över och blir sådana att det är praktiskt möjligt att tryggt lagra och hantera ammoniumnitrat inom såväl lantbrukshandeln som på gårdarna. Bestämmelserna i övriga EU gällande lagring varierar, men i är i allmänhet mindre strikta än de bestämmelser som nu föreslås gälla i Finland. Föreliggande förslag är ett steg i rätt riktning, men trots att stor vikt bör fästas på säkerhetsaspekterna, så anser vi att kraven till vissa delar ännu är för rigorösa. I praktiken skulle det fortfarande på de flesta gårdar utan avsevärda tilläggskostnader vara så gott som omöjligt att uppfylla kraven.
NSP anser att:
- Lagring av ammoniumnitrat på gårdarna bör vara möjligt för upp till 30 ton i högst 6 månader (enligt förslaget).
- Lagring i byggnader av trä (klass P3), d.v.s. exempelvis byggnader i trä, är tillåtet (enligt förslaget).
- Vid lagring av högst 10 ton bör det tillåtas att det i byggnaden förutom lagret även finns andra utrymmen. Förvaring av t.ex. arbetsredskap och ej självgående maskiner (maskiner utan motor) bör vara möjligt.
- Golvet bör vara av betong eller annat icke brännbart material (enligt förslaget). Även t.ex. (hårt och jämt) sand- och grusgolv bör godkännas.
- Vid lagring av ammoniumnitrat får i lagringsutrymmet inte samtidigt finnas hö, halm, foder, bekämpningsmedel eller oljespill från maskiner (enligt förslaget).
- Kravet på åskledare för lagerbyggnaden kan ifrågasättas. Torde i praktiken ha rätt liten inverkan på brandsäkerheten. Åskledare saknas på de flesta existerande lagerbyggnader och förorsakar tilläggskostnader för gårdarna.
- Andra byggnader, konstruktioner eller brännbart material får inte finnas inom 10 m från lagerbyggnaden (enligt förslaget).
- Enligt förslaget borde avstånd till bostadsbyggnad vara minst 125 m och avstånd till allmän väg (kulkuväylä) minst 90 m vid lagring av högst 30 ton ammoniumnitrat, vilket kan anses vara något överdrivet. Avståndet till bostadshus kunde något minskas och avståndet till väg vara högst hälften av minimiavståndet till bostadshus. (T.ex. 1-5 tn; 40/20, 5-10 tn; 60/30, 10-15 tn; 80/40, 15-30 tn; 100/50). Då skulle de vara mer skäliga och det skulle även vara lättare att hålla reda på minimiavstånden.
- Lagring av ammoniumnitrat i storsäckar på lastpallar bör vara tillåtet. Gödsel lagras vanligtvis på lastpallar för att undvika att fukt tränger in i säckarna. Lagring på lastpallar underlättar även hanteringen och flyttandet av säckarna.
- Tillfällig lagring av (högst 10 ton) ammoniumnitrat på åker bör vara möjligt. Praktiskt tillämpbara regler för detta bör ingå i bestämmelserna. T.ex. lagring max 4-5 dagar på lastpallar under presenning på, med beaktande av säkerhetsavstånd, lämplig plats på åkern. (I t.ex. Storbritannien är lagring utomhus tillåtet).
NYLANDS SVENSKA PRODUCENTFÖRBUND NSP r.f.
Bjarne Westerlund
Verksamhetsledare