|
14.8.2009 / Landsbygdens Folk
Rekordlåga augustipriser för spannmål
På tok för låga priser anser ordföranden för SLC:s spannmålsarbetsgrupp Erik Brinkas om spannmålspriserna nu under början av augusti.
Många jordbrukare har fått sina värsta farhågor bekräftade när de har studerat de inhemska spannmålspriserna. De uppköpare som har uppgett terminspriser har inte heller aviserat nämnvärda höjningar fram till våren, men här finns det en chans att bilden ändrar sig, vilket i hög grad beror på läget inom EU:s inre marknad och världsmarknaden.
På den globala marknaden gör den starka euron dessutom att det kan bli svårt att konkurrera med spannmål från EU.
Tillsvidare ligger futuren på kvarnvete ganska så i bottnen på Matifbörsen, cirka 130 euro per ton. Det är ändå 10-12 euro mer än våra inhemska uppköpare är beredda att bjuda.
När det gäller foderkorn är utbudet stort bland annat från länderna kring Svarta havet och från Baltikum.
I sin marknadskommentar för vecka 32 säger K-lantbruk att lagren i begynnelsen av det här årets skördeperiod är större än i fjol: för vetets del är lagren 57 procent större, för korn 75 och för majs 45 procent.
Skörden i hela EU väntas dock minska med nio procent jämfört med fjolåret, men läget är komplicerat: tillsvidare har skörden i Europa förlöpt bättre än förväntningarna vad gäller mängden, men "smärre" bekymmer med kvaliteten på vete har förekommit i exempelvis Tyskland och Polen.
Maltkornet ser för sin del bra ut än så länge.
- Att priserna är på tok för låga kan vi väl vara överens om, men jag vet uppriktigt sagt inte riktigt hur vi ska förhålla oss, säger Erik Brinkas till LF. Sälja till sådana priser kan man ju inte. Några vidare inköp sker inte heller i praktiken just nu. De partier som levereras nu från gårdarna är ganska långt sådana som vi har sålt tidigare.
- Skörden har inte kommit igång ännu, det börjar antagligen hända litet mer först nästa vecka, fortsätter ordföranden för spannmålsarbetsgruppen. Det kan tänkas att efterfrågan på kvalitetsvete blir bättre, men ifall vi har mycket vara av sämre kvalitet kommer läget nog att bli besvärligt under hösten.
För kornets del kan man knappast räkna med någon ljusning förrän interventionen öppnas i november.
|
|