|
14.8.2009 / Landsbygdens Folk
Dåligt väder pressar sockerpriset i höjden
Världsmarknadspriset på råsocker har i år redan stigit med 76 procent. Anledningen är ett rekordstort underskott på marknaden. Torka har förstört stora delar av rörsockerodlingarna i Indien, medan regn sänker skörden i Brasilien.
Sockernoteringarna har nu klättrat till den högsta nivån sedan 1981 och priset har formligen exploderat. Marknadsanalytikerna tror att prisnivån ska fortsätta att stiga.
Sockerröret är en ömtålig gröda som är känslig för ogynnsam väderlek, såväl under växtperioden som skördesäsongen. Dåligt väder i de största sockerproducerande länderna Indien och Brasilien hotar att drastiskt sänka utbudet på marknaden.
De viktiga monsunregnen i Indien har praktiskt taget uteblivit och landet lider av den värsta torkan på 83 år. Särskilt illa ute är odlingarna i den viktiga sockerdelstaten Uttar Pradesh. Enligt regeringen har arealen med rörsocker krympt med 14,4 procent, betydligt mer än väntat.
Indien är världens näststörsta sockerproducent, men samtidigt den största konsumenten av socker. Om skörden blir dålig, kan regeringen till och med bli tvungen att importera socker.
För mycket regn har i sin tur försämrat förutsättningarna för Brasiliens rörsockersäsong i flera viktiga provinser. Meteorologerna varnar för att naturfenomenet El Niño ska hämta ännu mer nederbörd. Brasiliens produktionskapacitet av socker begränsas också av framställningen av etanol. Om priset på etanol drivs uppåt av ett stigande oljepris, kan en växande del av sockerskörden hamna i alkoholproduktionen.
Också i Thailand har sockerproduktionen detta år gått bakåt. Kina och EU producerar mindre socker än tidigare. Den stora sockerreformen har medfört att EU har muterat från exportör till importör, eftersom odlingen av betsocker har blivit olönsam i många medlemsländer. Mexiko, som är USA:s största sockerleverantör, producerar i år elva procent mindre socker än normalt.
Den internationella sockerorganisationen ISO utgår från att världsmarknaden måste dras med ett rejält underskott under hela säsongen 2009/2010. I sin senaste kvartalsprognos räknar statistikerna i London med en utbudsdeficit på fem miljoner ton som måste tas ur reserverna. Experterna räknar med att sockerpriset kan stiga till ännu högre nivåer om knappheten fortsätter att dominera marknaden. Den svaga US-dollarn bidrar till att trycka prisnivån uppåt, liksom spekulativt orienterade investerare.
Vädret är på kort sikt den viktigaste faktorn som påverkar sockerpriset. Extremt goda eller dåliga förhållanden kan blanda till korten på världsmarknaden ordentligt. Ännu sämre väder kan leda till en regelrätt rusning efter socker, med oanade konsekvenser för priset.
|
|