Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 8.5.2024
 Grattis Åke
14.8.2009 / Landsbygdens Folk
Jordbrukarkritik mot tysk genteknikplakett
Det tyska jordbruksministeriet har infört en ny livsmedelsplakett för produkter som framställs utan genteknik. Men märkningen är frivillig och tillåter undantag som vilseför konsumenterna, kritiserar producenterna.
Plaketten presenterades denna vecka av jordbruksminister Ilse Aigner, som betonade att en enhetlig märkning gör det lättare för konsumenterna att välja produkt efter önskemål. Hittills har genteknikfria livsmedel märkts på många olika sätt.
En särskild lagstiftning sammanfattar reglerna för genteknikfria produkter. Lagen är till vissa delar till och med strängare än de regler som gäller för ekologiska livsmedel, framhåller jordbruksministeriet.
I praktiken kommer märkningen att mestadels att gälla animaliska produkter som kött, mjölk och ägg, sade jordbruksminister Aigner vid presentationen.
Bland annat får djuren inte matas med foder som innehåller gentekniskt förändrade organismer. Fodertillsatsämnen som har framställts i slutna system av genetiskt förändrade mikroorganismer är däremot tillåtna. Föroreningar med GMO-foderväxter tolereras upp till en gräns av 0,9 procent.
Producentorganisationerna anser att den nya plaketten vilseför konsumenterna. En livsmedelsplakett måste i första hand vara sanningsenlig, men den nya märkningen fyller inte kriterierna, kritiserar bland annat Deutscher Bauernverband.
Det kan inte uteslutas att de märkta produkterna har kommit i beröring med gentekniskt förändrade beståndsdelar. Dessutom tillåts genteknik i vissa fodermedel, tillsatsämnen och hjälpmedel inom framställningen av livsmedel.
Enligt DBV har undantagen sannolikt införts för att det på marknaden knappast finns några produkter som kan garanteras vara helt fria från genteknik. Den nya plaketten bidrar inte till en förbättrad konsumentupplysning, påpekar DBV.
Konsumentorganisationen Foodwatch ansluter sig till kritiken. Enligt Foodwatch borde regeringen i stället ta initiativet till en obligatorisk europeisk märkning för animalprodukter från djur som föds upp med foderblandningar som innehåller gentekniskt förändrade organismer.
Den nya märkningen är frivillig i Tyskland. Enligt Ilse Aigner är det ur juridisk synpunkt inte möjligt att införa en förpliktande märkning som gäller i hela EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab