Ekologisk mjölk är en produkt som går allt bättre åt. Försäljningen ökade under fjolåret i Österbotten med cirka 22 procent och ökningen var lika stor året innan. I resten av landet var ökningen i fjol till och med några procentenheter större.
Dessa försäljningssiffror presenterar försäljningschef Jan-Erik Hinds på Milka. Han berättar att åtgången på ekoprodukter ökar hela tiden, i synnerhet gäller det för mjölkens del.
- Ekoosten har dock inte rönt lika stor framgång som mjölken. Vi har själva funderat vad det kan bero på, något entydig förklaring har vi inte kommit fram till. Men det här är inget typiskt för enbart finländska system. Fenomenet lär vara det samma i Danmark. Ekoosten är inte riktigt i ropet, vilket däremot ekomjölken är.
- Att ekomjölken är populär kan också ha att göra med det att den är en speciell produkt i två bemärkelser. Det är inte bara fråga om en ekoprodukt, processen är också en annan. Ekomjölken homogeniseras nämligen inte. För en del kunder kan köpmotivet vara just den aspekten, att man inte vill ha homogeniserad mjölk.
Den traditionella långfilen ersattes i början av december i fjol med ekolångfil. Att man på Milka valde att börja producera ekolångfil har också till en del att göra med de mängder ekomjölk som står till förfogande.
- Vi måste anpassa produkterna så att den ekomjölk som produceras i området räcker till. Ekolångfil har en sådan volym som det var lämpligt att utöka ekofamiljen med. Vissa dagar går ekomjölken ur hand i mun och andra dagar blir det över och de mängderna samlas ihop till osttillverkning. Just nu är läget sådant att vi inte kan utöka produktsortimentet. En del dagar går visserligen en del av ekomjölken ut från mejeriet som vanlig mjölk. Helt jämnt kan utbudet och åtgången inte bli, men läget är rätt optimalt just nu.