Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
31.7.2009 / Landsbygdens Folk
Odlare relativt nöjda med årets jordgubbsskörd
Årets jordgubbsskörd är kvalitets- och mängdmässigt bra. Det säger Anders och Niklas Lång, som är ledande jordgubbsproducenter i Österbotten. De är också relativt nöjda med priserna, vilket beror på att de fick ut sina produkter på marknaden i tid.
Den intensivaste skördetiden är förbi. Men fortfarande är aktiviteten livlig på Anders och Niklas Långs jordgubbsodlingar i Pörtom. Ett bevis för det finner man på ett av fälten där ett femtiotal utländska plockare är i full gång att skörda odlingarna.
- De första jordgubbarna plockade vi den 22 juni och sedan dess har det fortsatt. Vanligtvis plockar vi under en månads tid och det kommer fortfarande att plockas ännu en tid framöver, säger Anders Lång. Medelskörden i Finland är mellan 4 och 5 ton per hektar. Men för att produktionen ska vara lönsam måste man ha högre skörd än så.
- Det är nästan ett måste att producera över medeltalet eftersom det blir till själva vinsten. Räknar man in alla produktionskostnader så behövs det ett medelpris på åtminstone 4 euro inklusive mervärdeskatt per liter för att de ska täckas, säger Niklas.
Det är inte bara vädret som har bidragit till att växtligheten påskyndades för Långs del. En annan orsak till att de kunde skörda tidigare än många andra i landskapet är att de använder fiberduk på sina fält. - Vi täcker nästan all odlingsareal för att undvika övervintringsskador och få en snabbare tillväxt redan tidigt på våren. Det driver fram skörden snabbare, förklarar Niklas.
- Men att använda duk är kostsamt och tar många arbetstimmar. Men i slutändan är det viktigt att vara ute i rätt tidpunkt då priserna är som högst.
De odlare som skördade jordgubbarna först senare fick alltså inte njuta av de högre priserna. Lång förklarar att man som odlare också är känsligare för prisfluktuationer när jordgubbsmängderna ökar.
- I början är det lättare att sälja och då är marknaden villigare att köpa till högre priser. Men bara några veckor senare handlar det om att klyva på varje tiocent när man säljer stora partier.
Till skillnad från många andra branscher är jordgubbsodlarna inte bundna av kontrakt, vilket beror på att produkterna är en färskvara.
- Logistiken är för trög och det går inte att vi är bundna av kontrakt. Att de inte finns gör bara att marknaden hålls frisk. Vi saknar definitivt inte kontrakten, menar Niklas. Långs är de största jordgubbsodlarna i Österbotten och odlar på omkring 24 hektar, varav en del är planteringar. Det kan jämföras med medelarealen som är cirka 2,15 hektar. Varje sommar anställer de över hundra plockare som kommer främst från Ukraina, Polen och Ryssland.
- Vi har odlat jordgubbar sedan 1991 och under årens lopp har vi skapat ett brett kontaktnät till de här länderna. De utländska arbetarna jobbar hårt och som mest har vi över hundra plockare stationerade här. Förutom att plocka jordgubbar rensar de odlingarna från ogräs och ett fåtal stannar så länge som ett halvår, säger Anders.
Långs odlar flera olika jordgubbssorter, däribland Honeyoye, Polka, Bounty, Florance och Sonata.
- Vi kör med 3-5 års kulturer, vilket innebär att vi alltid planterar en femtedel av den totala odlingsarealen. De nya odlingarna ger bäst kvalitet, men den avtar med åren. Därför måste man hela tiden förnya odlingarna.
Det finns cirka 1.500 företag i jordgubbsbranschen och 2008 var den totala odlingsarealen 3.250. Den siffran har minskat kontinuerligt och bara för några år sedan odlades jordgubbar på över 5.000 hektar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab