|
24.7.2009 / Landsbygdens Folk
Dåligt år för tomatodlarna
Det råder överproduktion på tomater samtidigt som priserna är billiga ute i Europa. Det har bidragit till att det blir ett dåligt år för tomatodlarna - som är besvikna. Producentpriset måste upp för att vi ska få en skälig lön för arbetet, säger tomatodlare Stig Simons i Närpes.
Kilopriset på tomat är nere på en ytterst låg nivå. Priset ligger under en euro och odlarna får ta smällen.
- Vi är mycket besvikna på rådande producentpriser. Vi har varit nere på en så låg nivå som 25 och 30 cent per kilo - och till och med 60 cent som vi har i dag är för lite. Medelpriset borde minst ligga på 1,20 cent per kilo för att vi ska ha en skälig lön för arbetet, säger Stig Simons.
Enligt Ove Grandell, vd för Närpes grönsaker, beror de kraftigt sänkta producentpriserna på att det för tillfället är överproduktion i landet. Orsaken till den går att finna i värmeböljan som inträffade kring midsommar.
- Det gjorde att tomaterna mognade snabbare än väntat och sedan dess har vi inte kommit ur svackan. Utbudet på tomater är helt enkelt för stort och samtidigt påverkar det faktum att priserna på tomat också är låga i övriga Europa. När de kommer in på vår marknad blir det en ogynnsam konkurrenssituation för de finländska odlarna, förklarar Grandell.
Grandell påpekar att volymerna jämfört med i fjol inte har ökat.
- Men då var produktionen jämnare och det kommer att ta tid innan marknaden är i balans. Vi har även tidigare råkat ut för det här och det går alltid upp och ned, men det är klart att det påverkar när medelpriset i år ligger 15-20 procent under fjolårets.
- Säsongen är inte slut och tidigare har höstpriserna hjälpt upp en svag sommar. Men redan nu kan vi slå fast att det blir ett svagt tomatår.
Fortsättningen på säsongen hänger på hur marknaden utvecklar sig i Holland, Polen och Sydeuropa.
I fjol var det i sin tur gurkodlarna som tvingades leva med låga producentpriser. Då försämrades dessutom lönsamheten på grund av skyhöga produktionskostnader, vilket inte är fallet i år.
- Det är klart vi är nöjda med säsongen hittills om man jämför med fjolåret då vi hade det kämpigt, säger gurkodlaren Martin Westerberg i Närpes.
Men Westerberg, tillika ledamot i SLC:s trädgårdsutskott, påpekar att den dåliga situationen på tomatsidan kan påverka gurkodlarna nästa år. Lägg samtidigt till att även paprikaodlarna har det motigt med kraftigt sänkta producentpriser.
- Den försämrade lönsamheten kan bidra till att många odlare lägger om sin produktion och väljer att börja odla gurkor nästa år. Då är det vi gurkodlare som kan få ta stryk. Därför är det viktigt att paprikapriserna är på en högre nivå så att produktionen hålls i skick.
Westerberg är också besviken på centralaffären Kesko som har bojkottat inhemsk paprika och hellre importerar den från Holland.
- Det gör man för att hålla ned priset på inhemska och det här är fel. Odlingsarealerna för paprika har ökat på sistone och det vore synd om vi tappar dem nu i och med den dåliga situationen.
Enligt Westerberg och Simons är det just odlingsarealerna som är avgörande för odlarnas framtid. Generationsväxlingar är på kommande och då kan man räkna med ett visst bortfall i odlingsarealen.
|
|