|
24.7.2009 / Landsbygdens Folk
EU håller fast vid sin mjölkpolitik
De ledande industriländerna inklusive Ryssland (G8) vill förändra sin strategi för utvecklingsbistånd. I stället för direkt livsmedelshjälp ska u-ländernas jordbruk bistås med långfristiga investeringar för att effektivera sin produktion.
Vid sitt toppmöte i Italien enades G8-länderna att anslå 14,4 miljarder euro för ändamålet under de närmaste tre åren. Anslaget höjdes från ursprungligen planerade 10,5 miljarder euro. Länderna beslöt om höjningen efter ett möte med afrikanska stats- och regeringschefer.
Industriländerna ska i framtiden skicka livsmedel som utvecklingsbistånd endast i yttersta nödfall. I stället ska de lokala jordbrukarna få stöd på platsen för att kunna köra in större skördar.
De internationella biståndsorganisationerna kritiserar sedan flera år tillbaka, att livsmedelshjälpen från industriländerna slår ut jordbruket i de hjälpbehövande länderna. De egna jordbrukarna har ingen chans mot den utländska konkurrensen.
Biståndsfrågorna hade tagits med på G8-agendan med anledning av de drastiska prishöjningarna på livsmedel, som har utlöst oroligheter på många håll i världen. Enligt FN:s prognoser hungrar redan en miljard människor.
Men G8-ledarna fick också ta kritik på mötet. De afrikanska länderna påpekade att G8-gruppen redan år 2005 lovade att höja anslagen för utvecklingsbistånd med 35 miljarder dollar fram till år 2010.
Glappet mellan årets bud och löftena från 2005 är stort. Flera av G8-länderna har inte infriat sina löften, påpekade utvecklingsländerna. Till gruppen av syndare hör Italien, som stod värd för årets G8-möte - en blamage för premiärminister Silvio Berlusconi.
Efter mötet med de afrikanska statscheferna lovade Berlusconi att årets anslag fram till år 2013 ska höjas från 10,5 till 14,4 miljarder euro. G8-ledarna försäkrade på nytt att de utlovade pengarna från tidigare ska betalas ut.
Den svåra finanskrisen har samtidigt aktualiserat behovet av ett globalt frihandelsavtal. Trycket på ett avtal har ökat. Genom att ställa upp en tidsfrist vill länderna påskynda förhandlingarna.
Härnäst vill man sammankalla WTO-ländernas handelsministrar till ett möte, som ska hållas före det stora G20-mötet i slutet av september i Pittsburgh, USA.
Utöver de ledande industriländerna och Ryssland, stöds initiativet av Kina, Indien, Brasilien, Mexiko, Sydafrika samt Indonesien, Australien och Sydkorea. EU backar uttryckligen upp målsättningen.
|
|