Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
24.7.2009 / Landsbygdens Folk
G8 vill stärka bönder i utvecklingsländerna
EU-kommissionen tänker inte reducera mjölkmängden i EU genom att frysa in mjölkkvoten. Den fastslagna mjölkpolitiken består. Det är kärnpunkterna i den mjölkrapport som kommissionen presenterade på onsdagen.
Vid det senaste EU-toppmötet begärde stats- och regeringscheferna en grundlig rapport om läget på den europeiska mjölkmarknaden. Kommissionen fick två månader på sig att utarbeta rapporten, som emellertid redan är färdig.
Det är ont om nya åtgärdsförslag i rapporten. I stället betonar kommissionen att man vill hålla fast vid de beslut som fattades senaste höst inom ramen för den så kallade hälsochecken. Till denna kategori hör också de årliga höjningarna av mjölkkvoten.
Enligt agrarkommissionär Mariann Fischer Boel skulle nya förändringar i mjölkpolitiken bara generera osäkerhet och sänka sektorns benägenhet till strukturomvandling.
Kommissionen medger att producentpriset har fallit till en genomsnittlig nivå av 24 cent per liter mjölk. Det finns regioner där producenterna endast får 21 cent per liter.
Den senaste tiden har mjölkpriset i EU-27 emellertid stabiliserats, likaså priset för smör och skummjölkspulver, uppger kommissionen. Också världsmarknadspriserna har varit relativt stabila de senaste veckorna.
EU:s uppgift är att stabilisera priset på interventionsnivån 21 cent, heter det i rapporten. Däremot avvisar kommissionen kravet att höja interventionsnivån. De årliga kvothöjningarna med en procent förblir i kraft för att dämpa avvecklingen av kvotsystemet efter år 2014.
En nedfrysning av nästa kvothöjning hjälper inte i dagens läge, eftersom höjningen infaller först i mars nästa år. Dessutom producerar EU redan nu 4,2 procent under den tillåtna kvoten, argumenterar Fischer Boel.
Hon föreslår i stället att ta utjämningssystemet för de gårdsspecifika mjölkkvoterna ur bruk, så att gårdar som överskrider sin kvot bestraffas, fastän den nationella garantimängden inte överskrids.
Detta skulle fungera som en kvotsänkning, åtminstone i länder som producerar mycket mjölk. Pengarna kunde användas för att stöda jordbrukare som drar sig ur mjölkproduktionen. Systemet skulle emellertid vara mindre attraktivt för länder som producerar mindre än kvoten tillåter.
Medlemsländernas möjligheter att hjälpa gårdar med ekonomiska svårigheter föreslås förbättras genom att höja de-minimis-gränsen för de nationella stöden från 7.500 euro till 15.000 euro per gård.
Man uppmanar producenterna att organisera sig starkare än tidigare i producentkooperativ. Kommissionen dryftar också möjligheterna att införa bättre stödmöjligheter för sådana organisationer. Prisöverenskommelser mellan producenterna är däremot förbjudna. Kommissionen är ovillig att dryfta högra exportbidrag för ost, vilket flera medlemsländer har krävt. Detta kunde medföra problem med avseende på WTO-reglerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab