Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
3.7.2009 / Landsbygdens Folk
EU-regeringar vill själva avgöra om gengrödor odlas i eget land
EU-kommissionen bör låta medlemsländerna själva avgöra om de vill tillåta odling av genförändrade grödor inom sina gränser. Det anser en lång rad EU-länder med Österrike i spetsen. Men det kan dröja länge innan EU faktiskt ändrar principerna.
Vid senaste miljörådsmöte i Luxemburg lämnade ministrarna från elva medlemsländer in ett initiativ som går ut på att länderna själva ska få avgöra om de tillåter odling av genförändrade grödor. Förslaget lanserades av Österrike, som vill förbjuda genförändrade grödor i eget land.
Sammanlagt elva medlemsländer skrev redan före rådsmötet på Österrikes initiativ och slutligen stöddes förslaget av femton länder - Tyskland, Frankrike, Bulgarien, Irland, Grekland, Cypern, Litauen, Lettland, Ungern, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Slovenien och Portugal. Ytterligare tre länder - Storbritannien, Italien och Spanien - förespråkade en fortsatt diskussion om initiativet.
- Inte ett enda land motsatte sig vårt initiativ, fastän någon på förhand varnade för att vi petar i ett getingbo, sade Österrikes miljö- och jordbruksminister Nikolaus Berlakovich efter mötet.
Nederländerna lämnade på våren ett liknande initiativ, i samband med att miljörådet med två tredjedels majoritet avslog kommissionens krav att få häva Österrikes och Ungerns nationella förbud mot Monsantos gmo-majs.
Nederländerna går för sin del i spetsen för de EU-länder som stöder den gröna gentekniken. Nederländerna hoppas att de negativt inställda staterna ska mjuka upp sin avvärjande inställning till nya gmo-tillstånd om de får säga nej på hemmaplan.
EU:s tillståndsprocess blockeras illa sedan många år på grund av den djupa splittringen mellan medlemsländerna. Det har blivit omöjligt att bilda majoriteter, varken för eller emot, varvid nya tillstånd drar ut på tiden.
Inom den gröna gentekniken har den gemensamma europeiska hemmamarknaden sedan länge spelat ut. Flera länder trotsar EU-kommissionen och förbjuder grödor som borde vara tillåtna i hela EU. Andra länder följer strikt kommissionens politik.
I dag måste ett medlemsland som vill förbjuda en gmo-produkt presentera nya vetenskapliga rön som ifrågasätter produktens säkerhet. Hittills har Frankrike, Ungern, Tyskland, Grekland, Österrike och Luxemburg förbjudit Monsantos gmo-majs, trots att majsen är tillåten i EU.
Miljörådet i Luxemburg antecknade Österrikes gmo-initiativ till kännedom. Några formella beslut är inte att vänta, eftersom endast EU-kommissionen kan ta initiativet till lagändringar. EU-parlamentet måste också ge sitt samtycke.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab